Operacija, koja je trajala više od 12 sati, timski je rad 20 srpskih lekara i profesorke doktorke Danice Grujičić. Dvanaestogodišnjem dečaku, koji ima skoliozu i slabost nogu, izvađen je tumor koji je zahvatio celu kičmenu moždinu.

"Bio je jedan jako veliki tumor kičmene moždine koji je bio unutar kičmene moždine, praktično, ceo grudni deo kičmene moždine od nekog četvrtog grudnog pršljena pa do 12", rekla je dr Grujičić za TV Prva i dodala da su u operaciji učestvovali ortopedi i neurolozi.

"Kada smo uradili prvu operaciju, uzeli smo jedan isečak i ispostavilo se da je u pitanju jedna vrsta sporo rastućeg tumora. Tada smo shvatili da moramo da uradimo i korekciju kičmenog stuba i operaciju u jednom aktu. Znači tri ortopeda, njihove dve instrumentarke, četiri neurohirurga, dva specijalizanta, dva anesteziologa, četiri anestetičara, sve je to ukupno 20 ljudi kojih je juče učestvovalo. Počeli smo u pola 8 ujutru, sve vreme pratili potencijale. On ima jedno prolazno pogoršanje, nadamo se da će biti prolazno sada posle operacije, ali očekivano, obzirom na dužinu trajanja operacije", rekla je dr Grujičić.

dr danica grujičić
Youtube/Prva Tv/Printscreen 

Kako kaže, detetu će sada fizikalna terapija biti najvažnija, ali bi od velike koristi bila i pomoć psihologa.

"Mi na klinici nemamo psihologe, ali bi to zaista trebalo da bude u svakoj bolnici, bar jedan. Deca su posebno specifična i treba im dati energije i snage", rekla je dr Grujičić.

U Srbiji je osetan porast karcinoma, a prema rečima profesorke, važno je napraviti bazu podataka sa naslednim karcinomima i pratiti decu koja imaju potencijale za opaku bolest.

"Danas viđamo tumore i kod dece. Toliko je tih bolesti koje se menjaju. Ima mnogo genetike, posebno kod tumora centralnog sistema. Mislim da država treba da ide ka tome da se uradi skrining odmah nakon rođenja, jer veliki broj bolesti može da se reši samo ispravnom ishranom, koja će omogućiti da se deca pravilno razvijaju.

Više slučajeva je bilo gde se anomalija javljala na završetku kičmenog kanala ili da se javi tumor unutar kičmene moždine i da to bude razlog skolioze. Čim naši hirurzi posumnjaju na skoliozu, traže magnetnu rezonancu i to je odlično. Mora se misliti na vreme, ovakve stvari viđaćemo sve češće i češće. Važna je preventiva i jačanje primarnog zdravstvenog sistema", rekla je dr Danica Grujičić.

BONUS VIDEO:

ANJA JE PRIMETILA NEOBIČNE SIMPTOME, ISPOSTAVILO SE DA IMA MALIGNI TUMOR: Povraćala sam, smršala čak 15 kila, a onda se DESILO OVO Kurir televizija

(MONDO/T.V.)