Mediteranski način ishrane, u kome su dosta zastupljeni voće, povrće, žitarice, riba i maslinovo ulje, a manje meso i mleko, mogao bi da pomogne u smanjenju opasnosti od Alćajmerove bolesti, pokazali su rezultati jedne američke studije objavljene u "Neurološkom godišnjaku".
Mediteranski način ishrane, u kome su dosta zastupljeni voće, povrće, žitarice, riba i maslinovo ulje, a manje meso i mleko, mogao bi da pomogne u smanjenju opasnosti od Alćajmerove bolesti, pokazali su rezultati jedne američke studije objavljene u "Neurološkom godišnjaku".Naučnik Nikolaos Skarmeas s američkog univerziteta "Kolumbija" je četiri godine obavljao ispitivanja na grupi od 2.258 stanovnika Njujorka koji nisu imali nikakva neurološka oboljenja.
Neurološki sistem tih osoba ispitivan je na otprilike svakih 18 meseci, a istovremeno je obavljana i analiza njihovog načina ishrane uz pomoć standardnog upitnika.
Rezultati istraživanja su pokazali da se, što je veća bila primena mediteranskog načina ishrane, proporcionalno smanjivala opasnost od Alćajmerove bolesti, pa je kod osoba koje su se najrevnosnije "mediteranski hranile" opasnost od te bolesti bila smanjena za 39-40 odsto.
Sada je potrebno obaviti duža istraživanja na većem broju ljudi kako bi pomenuti rezultati bili potvrdjeni, objavljeno je u elektronskom izdanju francuskog dnevnika "Nouvel Observateur".
(Beta)