Slušaj vest

Izloženost toksinu koji proizvode bakterije u crevima tokom detinjstva mogla bi da doprinese porastu obolelih od raka debelog creva među osobama mlađim od 50 godina širom sveta, navode naučnici. Mnoge zemlje beleže porast obolelih mladih odraslih osoba u poslednjim decenijama, a najizraženiji porast primećen je u Engleskoj, Novom Zelandu, Portoriku i Čileu.

Lekari su kao moguće uzroke ranije navodili gojaznost, lošu ishranu i fizičku neaktivnost, ali novo istraživanje ukazuje da bi štetni sojevi uobičajene crevne bakterije E. coli mogli da igraju ulogu, piše "Gardijan". Profesor Ludmil Aleksandrov sa Univerziteta Kalifornija u San Dijegu izjavio je: "Smatramo da je u pitanju infekcija u ranom detinjstvu koja kasnije povećava rizik za razvoj kolorektalnog karcinoma".

Kako bi bolje razumeli ovaj trend, međunarodni tim na čelu sa Univerzitetom Kalifornija u San Dijegu analizirao je DNK uzoraka 981 tumora debelog creva iz 11 zemalja Severne i Južne Amerike, Azije i Evrope. Većina tumora poticala je od starijih osoba, ali 132 bila su kod pacijenata mlađih od 50 godina.

Naučnici su otkrili da su mutacije karakteristične za delovanje kolibaktina - toksina koji luče određeni štetni sojevi E. coli - više od tri puta češće u tumorima osoba mlađih od 40 godina nego u onima starijih od 70. Iste mutacije bile su češće u zemljama sa najvišim stopama ranog javljanja raka debelog creva, pokazuje studija objavljena u časopisu Nature.

Test na ešerihiju
Foto: Shutterstock/Arif biswas

Smatra se da se ove mutacije javljaju kada su deca izložena kolibaktinu pre 10. godine. One oštećuju DNK u ćelijama debelog creva i mogu da povećaju rizik od nastanka raka pre 50. godine. Podaci iz sveta pokazuju da se broj obolelih mlađih od 50 povećava u najmanje 27 zemalja, udvostručujući se svakih deset godina tokom poslednje dve decenije. Ako se trend nastavi, ovaj oblik raka mogao bi da postane vodeći uzrok smrti od raka u ovoj starosnoj grupi do 2030. godine.

Studija ne dokazuje da je kolibaktin direktni uzrok ranog raka debelog creva, ali ako štetni sojevi E. coli zaista imaju ulogu, otvara se pitanje kako su nastali, kako dolazi do izloženosti kod dece i da li, na primer, probioticima mogu da se zamene štetne bakterije. Aleksandrov navodi da oko 30 do 40 odsto dece u SAD i Velikoj Britaniji ima E. coli u crevima koji proizvodi kolibaktin.

Jedna od pretpostavki je da su štetni sojevi E. coli evoluirali tako da luče kolibaktin kako bi stekli prednost u borbi s drugim bakterijama u crevima. Iako toksin oštećuje DNK domaćina, bakterijama može da pomogne da nadvladaju konkurenciju.

"Ovakav vid mikrobnog hemijskog ratovanja je čest u evoluciji. Proizvodnja toksina pomaže u oblikovanju sredine ili potiskivanju rivalskih mikroba", objašnjava Aleksandrov.

Prema podacima organizacije Cancer Research UK, koja je finansirala istraživanje u okviru programa Cancer Grand Challenges, više od polovine slučajeva raka debelog creva može da se spreči: 25 odsto je povezano sa nedovoljnim unosom vlakana, 13 odsto sa konzumacijom prerađenog mesa, 11 odsto sa gojaznošću, 6 odsto sa alkoholom, a 5 odsto sa fizičkom neaktivnošću.

"Mnogi pacijenti sa ranim oblikom kolorektalnog karcinoma bili su izloženi toksinu zvanom kolibaktin, koji proizvode neki sojevi bakterije E. coli u ranom detinjstvu. Nije jasno kako dolazi do te izloženosti, ali pretpostavljamo da više faktora, uključujući ishranu, utiče u ključnoj fazi razvoja crevne mikrobiote", kaže dr Dejvid Skot, direktor programa Cancer Grand Challenges.

"Ova studija dodaje važnu kariku u razumevanju ranih oblika raka, ali nije konačna. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se uspostavila jasna veza između kolibaktina i povećanog rizika od raka debelog creva u mlađem uzrastu. Ostali timovi iz programa Cancer Grand Challenges dodatno istražuju mikrobiom i druge faktore iz okruženja kako bi se otkrilo šta stoji iza ovog globalnog porasta".

BONUS VIDEO:

02:22
Rak pluća iz dana u dan odnosi sve više života - Lekari za Kurir o simptomima: "Oni koji su pušači preko 20 godina, moraju hitno da se pregledaju!" Izvor: Kurir televizija