Važno je da jutro započnete zdravom hranom i time zadovoljite 20 do 35 odsto nutritivnih potreba u toku dana. Doručak utiče na fizičku stabilnost, emocionalni stres, anksioznost, dnevne obaveze...
Da li ste znali da ukoliko pravilno doručkujemo imamo mogućnost da preveniramo gojaznost za pet kilograma u toku godinu dana? Kod osoba koje preskaču doručak u poređenju sa redovnim konzumentima rizik za gojaznost se povećava i do četiri i po puta.
"Prema istraživanju o zdravlju državljana Republike Srbije čak 54,5 odsto stanovnika ima prekomernu telesnu težinu ili je gojazno. Na porast broja gojaznih u Srbiji utiču način života, nedovoljna fizička aktivnost, ali i loše navike u ishrani, koje podrazumevaju konzumiranje brze hrane u sve većim količinama. Populacija se sve češće suočava, ne samo sa viškom kilograma već i sa narušenim zdravljem, kao trajnom posledicom loše ishrane", izjavila je prof. dr Nađa Vasiljević sa Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju.
Prof. dr Nađa Vasiljević istakla je o važnost doručka, pre svega njegove nutritivne vrednosti i značaju žitarica od celog zrna u ishrani.
Prema mišljenju stručnjaka kao i prema najnovijim preporukama za ishranu, polovina dnevnog unosa žitarica bi trebalo da se sastoji od proizvoda baziranih na celovitom zrnu žitarica.
Dokazano je kako prehrana bogata celovitim žitaricama smanjuje rizik od obolevanja od bolesti srca. Kod ljudi koji često koriste ovu hranu rizik od šloga opada za 37 odsto, a od dijabetesa 21 do 27 odsto.
Celovite žitarice su naročito korisne, jer pružaju osećaj sitosti duže vreme, a sadrže vrlo nisku količinu masti.
"Pravilan doručak ne samo da obezbeđuje energiju i hranljive materije potrebne za početak dana, već pomaže i u kontroli sitosti, održavanju telesne težine, poboljšava koncentraciju, radne navike, ali i pamćenje. Obrok koji sadrži žitarice od celog zrna veoma je značajan i u prevenciji brojnih bolesti. Znatna količina prirodnih vitamina, mala količina masnoća, kao i složeni ugljeni hidrati čine žitarice idealnim doručkom jer su hranljive i osiguravaju duži osećaj sitosti bez odricanja od odličnog ukusa", dodala je dr Nađa Vasiljević.
A kako treba da izgleda idealan doručak?
(MONDO)