Među pacijentima sa stomačnjim tegobama su i deca i odrasli. Dr Svetlana Mićić iz Doma zdravlja "Savski venac" otkrila je za RTS šta je glavni okidač za letnje infekcije, kako da se zaštitimo i kako da se ponašamo tokom vrelih dana. Prema njenim rečima, u talasu vrućina najveći problem je hrana koja opterećuje želudac.
Uprkos tome što je leto i očekuje se da imamo manji broj pacijenata zbog godišnjih odmora, mi imamo obrnutu situaciju. Glavni razlog tome su visoke temperature, gastrointestinalni problemi, odnosno crevne infekcije. Zanimljivo je i da je povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama i to gornjih disajnih puteva.
Karakteristično za letnji period su stomačni problemi, najviše zbog tropskih temperatura, uzimanja hladnih pića i jela, hrana je podložnija kvarenju. Glavni simptomi su mučnina, povraćanje, blago povećana temperatura uz bolove u stomaku, grčevi i dijareje. Najčešće traju dva do tri dana.
Što se preporuka za ishranu tiče tokom infekcije, dr Mićić je napomenula da treba izbegavati masnu hranu, a birati sveže voće, supe iz kesice, bareno meso, pirinač, krompir i dosta hidriranja. Letnji period godine sam po sebi zahteva poseban režim ishrane - teška, masna hrana opterećuje želudac i creva.
Pogledajte jednostavne letnje savete kako da ostanete hidrirani tokom vrućina:
- Jedite namirnice koje sadrže puno vode, na primer lubenicu i krastavac.
- Pijte puno vode. Pokušajte da unosite oko 3 litra sveže vode dnevno kako biste ostali hidrirani.
- Izbegavajte preteranu konzumaciju kofeinskih i alkoholnih pića, jer mogu da dovedu do dehidratacije.
- Uvek nosite flašicu vode sa sobom tokom letnjih dana. Ne oslanjajte se na zaslađena pića. Umesto toga, mnogo je bolje da uz sebe imate litarsku flašu sa vodom.
- Izbegavajte izlazak napolje kada su temperature previše visoke. Tako ćete se zaštititi od jake sunčeve toplote i osećaćete se svežije. Trudite se da boravite u zatvorenom prostoru.
BONUS VIDEO: