Ministarstvo zdravstva u Vizbadenu objavilo je da je u pokrajini Hesenu za širenje zaraze kriva jedna radnica ketering preduzeća. Ona sama još nije osećala simptome bolesti, ali je hranom koju je pripremala i koja je bila isporučena jednoj porodičnoj proslavi bilo zaraženo 20 osoba.

Kako se to moglo dogoditi, ima li ta kompanija problema s nadzorom higijene - to još nije jasno, ali ovde je prv put dokazano da je čovek, u dodiru s hranom, zarazio čitav niz drugih osoba.

To svedoči i o izuzetnoj zaraznosti ove bakterije koja je pronađena i u jednom potoku nedaleko od Frankfurta.

Doduše, voda iz potoka Erlenbah se ne koristi za piće, ali se iz njega zalivaju susedna imanja na kojima se uzgajaju krompiri i šećerna repa.

Promenjena bakterija je zapravo isprva pronađena na salati koja je rasla stotinak metara od tog potoka, a nadležne službe ni ne slute kako je bakterija mogla doći u taj potok u centralnoj Nemačkoj.

Uzgoj povrća je tamo smesta zabranjen, naravno i svako drugo korišćenje vode iz tog potoka, ali zapravo nije ni izvesno da li je tamošnja koncentracija bakterija bila dovoljna za oboljenje.

Sve to pokazuje da opasnost još nije prošla, iako broj novih slučajeva zaraze opada. Nažalost, nije izvesno da će svi, od ukupno 3.408 slučajeva oboljenja, uspeti da savladaju bolest. Tako je u pokrajini Severnoj Rajni Vestfaliji ovog petka zabeležena nova, već 39. žrtva.

Pojačana higijena ruku i hrane jedini su načini borbe protiv enterohemoragične ešerihije. Više o tome pročitajte OVDE.

(Tanjug)