Upalu ždrela, prema rečima dr Vesne Janjušević, specijaliste opšte medicine iz Doma zdravlja Stari grad, izazivaju samo virusi i bakterije.

Zbog visokih spoljnih temperatura ždrelo je leti suvlje nego inače, što pogoduje virusima i bakterijama. Zbog toga treba da budu oprezni posebno oni koji pate od čestih upala krajnika, alergija, vraćanja želudačne kiseline u ždrelo ili su pušači.

Oni treba da uzimaju dovoljno vitamina i da se dovoljno odmaraju kako bi ojačali imunitet i smanjili mogućnost upala.

"Hladni napici, ako se uzimaju brzo i u velikim količinama, mogu da izazovu suženje krvnih sudova na ždrelu, i da blago iritiraju grlo, ali ne i da dovedu do upale", kaže za "Novosti" dr Janjušević.

Preterano rashlađivanje prostorije, i nagli prelasci na vrućinu, takođe mogu da "nahlade" organizam, koji je tada skloniji upalama.

(MONDO)