Hladan sok, gazirano piće ili sladoled, kojima se najčešće rashlađujemo na letnjim vrućinama ne mogu da izazovu upalu grla.
Zbog visokih spoljnih temperatura ždrelo je leti suvlje nego inače, što pogoduje virusima i bakterijama. Zbog toga treba da budu oprezni posebno oni koji pate od čestih upala krajnika, alergija, vraćanja želudačne kiseline u ždrelo ili su pušači.
Oni treba da uzimaju dovoljno vitamina i da se dovoljno odmaraju kako bi ojačali imunitet i smanjili mogućnost upala.
"Hladni napici, ako se uzimaju brzo i u velikim količinama, mogu da izazovu suženje krvnih sudova na ždrelu, i da blago iritiraju grlo, ali ne i da dovedu do upale", kaže za "Novosti" dr Janjušević.
Preterano rashlađivanje prostorije, i nagli prelasci na vrućinu, takođe mogu da "nahlade" organizam, koji je tada skloniji upalama.
(MONDO)