"Magična svojstva" bizina očituju se u njegovoj sposobnosti da ubija bakterije koje uzrokuju raspadanje svežih proteina koji se nalaze u mesu, ribi, peradi i jajima, a ujedno sprečava i pojavu bakterija odgovornih za trovanje hranom, poput ešerihije koli, salmonele i listerije.

Ovaj prezervativ stvara se prirodnim putem u nekim vrstama bakterija koje su u potpunosti bezopasne za ljude, a naučnici su ga otkrili dok su proučavali organizme u ljudskim crevima.

Naučnici smatraju da će im biti potrebno barem tri godine da se bizin u potpunosti počne primjenjivati u industriji hrane, a u toku su pregovori s velikim proizvođačima.

Upotreba bizina mogla bi značiti veliko smanjenje broja obolelih od trovanja hranom, ali i veliko smanjenje količine hrane koja se svakodnevno bespotrebno baca.

Međutim, sporno je u kolikoj meri bi hrana zaštićena bizinom, čiji bi rok trajanja bio neograničen, vremenom počela menjati izvorni ukus.

(SRNA)