Učesnici jednog kanadskog istraživanja, čija je ishrana bila bogata sastojcima za koje je utvrđeno da smanjuju "loš" (LDL) holesterol, kao sto su orašasti plodovi, soja, avokado, maslinovo ulje, ovas, su u znatno većoj meri snizili holesterol nego druga grupa, čija je ishrana bazirala na nižem unosu masti.

Istraživanje je obavljeno na četiri lokacije u Kanadi - u gradu Kvebeku, Torontu, Vinipegu i Vankuveru, a u njemu je učestvovala 351 osoba s povišenim holesterolom, izveštava AFP.

Istraživanjem nije bio ograničen unos kalorija. Grupi koja je u većoj meri konzumirala hranu koja snižava LDL holesterol, je savetovano da koristi maslinovo ulje umesto butera, kao i margarin obogaćen biljnim sterolima (koji delimično blokira apsorpsciju holesterola), zatim avokado, ovseno brašno, soju, tofu (sojin sir), mahunarke, sočivo, lešnike, bademe, orahe, pistaće i pekan orahe.

Druga grupa je bila na ishrani sa smanjenim masnoćama i visokim unosom biljnih vlakana i integralnih žitarica.

Posle šest meseci su pripadnici i jedne i druge grupe pomalo oslabili - za između 1,2 i 1,7 kilograma, ali su pripadnici prve u proseku snizili nivo LDL holesterola za 13 odsto, a pripadnici druge grupe za svega tri odsto.

Stručnjaci ocenjuju da je izvesna mana ovog istraživanja što su njime uglavnom obuhvaćeni belci umerene telesne težine, s malim rizikom od srčanih bolesti. Tako ostaje otvoreno pitanje da li bi rezultati bili slični i da su ispitanici bili gojazniji i pod većim rizikom od srčanih oboljenja.

(Tanjug)