
U saopštenju se navodi da su trans masti štetne jer su među glavnim uzročnicima povećanja broja gojaznih i depresivnih ljudi, kao i da izazivaju oboljenja srca i krvnih sudova zbog čega ih treba zameniti ne-trans mastima, odnosno osnovnim masnim kiselinama.
Cilj kampanje je da što veći broj proizvođača hrane ukloni trans masti - polinezasićena biljna ulja koja su obrađena kako bi bila postojana na sobnoj temperaturi.
Kako se navodi, sva hrana pržena u polinezasićenom ulju, pomfrit i druga hrana pržena u dubokom ulju, prži se u trans mastima. "Te masti se nazivaju 'hidrogenizovane biljne masti' na ambalažama proizvoda".
Za njih postoji više adekvatnih alternativa. KCS predlaže takozvane ne-trans masti - osnovne masne kiseline, vitalne za brojne funkcije organizma i za zdrav kardiovaskularni, reproduktivni imuni i nervni sistem.
Načelnica odeljenja za ishranu KCS-a Jelena Gligorijević savetuje da se upotreba trans masti svede na minimum, odnosno da se uopšte ne unosi u organizam.
"Trans masti pogoršavaju problem koji se smatra glavnim faktorom za skraćenje životnog veka - podstiču proizvodnju više insulina nego što je normalno", kazala je ona.
Gligorijević je navela i da su trans masti opasne zbog načina na koji podižu loš holesterol, trigliceride i nivoe lipoproteina, a smanjuju dobar holesterol.
"Kao i zasićene masti i trans masti doprinose riziku za začepljenje arterija", istakla je ona.
(Beta)
Cilj kampanje je da što veći broj proizvođača hrane ukloni trans masti - polinezasićena biljna ulja koja su obrađena kako bi bila postojana na sobnoj temperaturi.
Kako se navodi, sva hrana pržena u polinezasićenom ulju, pomfrit i druga hrana pržena u dubokom ulju, prži se u trans mastima. "Te masti se nazivaju 'hidrogenizovane biljne masti' na ambalažama proizvoda".
Za njih postoji više adekvatnih alternativa. KCS predlaže takozvane ne-trans masti - osnovne masne kiseline, vitalne za brojne funkcije organizma i za zdrav kardiovaskularni, reproduktivni imuni i nervni sistem.
Načelnica odeljenja za ishranu KCS-a Jelena Gligorijević savetuje da se upotreba trans masti svede na minimum, odnosno da se uopšte ne unosi u organizam.
"Trans masti pogoršavaju problem koji se smatra glavnim faktorom za skraćenje životnog veka - podstiču proizvodnju više insulina nego što je normalno", kazala je ona.
Gligorijević je navela i da su trans masti opasne zbog načina na koji podižu loš holesterol, trigliceride i nivoe lipoproteina, a smanjuju dobar holesterol.
"Kao i zasićene masti i trans masti doprinose riziku za začepljenje arterija", istakla je ona.
(Beta)
Pridruži se MONDO zajednici.