Evropska komisija je ovih dana odobrila upotrebu prirodnog, južnoameričkog zaslađivača stevije u hrani i pićima u EU.
Odobrenje je dato na osnovu preporuke Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), a na snagu stupa 2. decembra.
Biljka stevija rebaudiana, poznata i kao "slatki list" i "šećerni list" pripada porodici suncokreta. Njen ekstrakt steviol glikozida može da bude slađi od šećera, što ga čini privlačnim sastojkom proizvoda koji treba da budu siromašni ugljenim hidratima i šećerom.
U Aziji i Južnoj Americi stevija već ima široku primenu u industriji hrane i pića.
(Tanjug)
Biljka stevija rebaudiana, poznata i kao "slatki list" i "šećerni list" pripada porodici suncokreta. Njen ekstrakt steviol glikozida može da bude slađi od šećera, što ga čini privlačnim sastojkom proizvoda koji treba da budu siromašni ugljenim hidratima i šećerom.
U Aziji i Južnoj Americi stevija već ima široku primenu u industriji hrane i pića.
(Tanjug)