Starije žene koje konzumiraju znatne količine trans masti, koje se mogu naći u prženoj hrani i pekarskim proizvodima, izložene su većem riziku od šloga nego one koje se hrane drugačije, ukazuje američka studija obavljena na Univerzitetu Severne Karoline.
Ovi zaključi počivaju na dosad najvećem istraživanju zdravlja i prehrambenih navika žena posle menopauze. Njime je obuhvaćeno 87.025 žena starosti od 50 do 79 godina. Na početku istraživanja sve ispitanice su bile manje - više dobrog zdravlja.
Žene za koje je utvrđeno da su dnevno u proseku konzumirale 6,1 gram trans masnih kiselina su, kako se pokazalo, bile pod 39 odsto većim rizikom od šloga od onih koje su konzumirale svega 2,2 grama trans masti dnevno.
S druge strane, nije utvrđena nikakva veza između sklonosti šlogu i ukupnog unosa masti u ishrani, niti unosa holesterola kroz hranu.
Da bi smanjile rizik od šloga, žene posle menopauze bi, prema preporuci tima iz Severne Karoline, trebalo da smanje unoz trans masti, kao i da u preventivne svrhe koriste aspirin.
Trans masti su u prirodi veoma retke, ali ih ima u u prerađenoj hrani, kao rezultat tzv. "parcijalne hidrogenacije" - procesa pretvanja tečnog biljnog ulja u čvrstu masnoću.
Upotreba ovih nezdravih masti u SAD je u opadanju, zahvaljujući zdravstvenim kampanjama pa i brojnim propisima kojima se zabranjuju u restoranima brze hrane i uopšte u proizvodnji prehrambenih artikala.
Žene koje konzumiraju znatnije količine trans masnoća često imaju i druge nezdrave navike - nedovoljno su fizički aktivne, puše, a i dijabetes je među njima češći, upozorava stručnjak za ishranu Nensi Kuperman, koja nije učestvovala u pomenutoj studiji.
Ona zaključuje da bi podsticanje žena da se izbalansirano hrane, koristeći zdrava biljna ulja, i da budu fizičke aktivne, moglo da predstavlja značajan korak u prevenciji šloga i drugih oboljenja čiji je izvor u nezdravom načinu života.
(Tanjug)