Konzumiranje mleka, sira i drugih mlečnih proizvoda igra važnu ulogu u razvoju mentalnih sposobnosti, tvrde naučnici.
Zajednička studija američkih i australijskih stručnjaka obuhvatila je 1.000 odraslih osoba, podeljenih na one koji svakodnevno konzumiraju mlečne proizvode i one koji nikada ili veoma retko uzmu čašu mleka ili komadić sira.
Studija je pokazala da oni koji često konzumiraju mlečne masti postižu bolje rezultate na testovima mentalnih sposobnosti, piše "Dejli mejl" (Daily Mail).
Ranija istraživanja pokazala su da aktivnost ljudskog mozga zavisi od snabdevanja mastima, pošto se mozak sastoji od 60 odsto masti, a omotač moždanih ćelija ih sadrži čak 75 odsto.
Taj mijelinski omotač od vitalne je važnosti za prenošenje informacija od ćelije do ćelije i što ga više ima te informacije će biti brže prenošene. Kod oboljenja kao što je multipleks skleroza, strada upravo mijelinski omotač i ćelije ne mogu da dobijaju i šalju informacije, što izaziva simptome kao što su utrnulost, gubitak osećaja ili paraliza.
Jedna studija obavljena u Americi pokazala je da starije osobe sa većim nivoom "dobrih" masti u organizmu imaju manje šanse da obole od Alchajmerove bolesti.
(MONDO)
Studija je pokazala da oni koji često konzumiraju mlečne masti postižu bolje rezultate na testovima mentalnih sposobnosti, piše "Dejli mejl" (Daily Mail).
Ranija istraživanja pokazala su da aktivnost ljudskog mozga zavisi od snabdevanja mastima, pošto se mozak sastoji od 60 odsto masti, a omotač moždanih ćelija ih sadrži čak 75 odsto.
Taj mijelinski omotač od vitalne je važnosti za prenošenje informacija od ćelije do ćelije i što ga više ima te informacije će biti brže prenošene. Kod oboljenja kao što je multipleks skleroza, strada upravo mijelinski omotač i ćelije ne mogu da dobijaju i šalju informacije, što izaziva simptome kao što su utrnulost, gubitak osećaja ili paraliza.
Jedna studija obavljena u Americi pokazala je da starije osobe sa većim nivoom "dobrih" masti u organizmu imaju manje šanse da obole od Alchajmerove bolesti.
(MONDO)