Organizam više apsorbuje alkohol iz pića koja sadrže veštačke zasladjivače nego iz onih koja sadrže šećer, a razlog je brže pražnjenje želuca koje izazivaju neki agensi iz zasladjivača, ustanovili su stručnjaci iz bolnice Rojal Adelejd hospital u australijskom gradu Adelejdu.

Ispitivanje je obavljeno na osmorici zdravih muškaraca, kojima je jednog dana davana votka s ukusum pomorandže koja je sadržavala i šećer. Kalorijska vrednost ovog pića bila je 478 kalorija. Narednog dana davana im je votka istog ukusa sa zasladjivačem umesto šećera, čija je kalorijska vrednost bila 225 kalorija.

Posle konzumiranja pića ultrazvukom je ispitivana brzina pražnjenja želuca, a tokom tri sata ispitanicima je na svakih 30 minuta vadjena krv. Posle dijetalnog alkoholnog pića želudac je polovinu sadržaja izbacivao u roku od 15,3 minuta, dok je posle pića sa šećerom bio napola ispražnjen za 21,1 minut.

Najviši sadržaj alkohola u krvi zbog toga je posle dijetalnog pića bio iznad onog koji je registrovan posle konzumiranja pića sa šećerom, a australijski stručnjaci bili su iznenadjeni tolikom razlikom.

Potrošači su, inače, sve skloniji da konzumiraju manje kalorična alkoholna pića vodeći računa o liniji. Uz to, takva pića se piju u svako doba dana, pa i van obroka, pri kojima prisustvo hrane u želucu usporava oslobadjanje alkohola u krv.

Zbog toga se stručnjaci iz Adelejda zalažu da na pićima s veštačkim zasladjivačem bude istaknuto obaveštenje o njihovom snažnijem dejstvu na organizam, tim pre što bi to moglo da ima i zakonske posledice za potrošače koje posle popijenog pića sedaju za volan.

(Tanjug)