Izmenjena linoleinska kiselina u vidu dodatka ishrani izaziva promenu rasporeda telesne masnoće, a najveća redukcija masnog tkiva beleži se u nogama i stomaku, oktrili su stručnjaci Nutritivnog centra za lipide iz holandskog mesta Loders Kroklana, u saradnji s kolegama iz Norveške.
Izmenjena linoleinska kiselina u vidu dodatka ishrani izaziva promenu rasporeda telesne masnoće, a najveća redukcija masnog tkiva beleži se u nogama i stomaku, oktrili su stručnjaci Nutritivnog centra za lipide iz holandskog mesta Loders Kroklana, u saradnji s kolegama iz Norveške.Izmenjena linoleinska kiselina sastojak je masnog tkiva preživara - krava i ovaca, a ima je i u mlečnim proizvodima. U normalnim uslovima ljudski organizam skladišti manje količine ove kiseline - izmedju 150 i 400 miligrama.
Holandski tim je po metodu slučajnog uzorka medju 105 gojaznih osoba jednima svakog dana davao 3,4 grama izmenjene linoleinske kiseline, a drugima placebo koji se satojao od maslinovog ulja, preneo je Rojters.
Istraživanje je trajalo šest meseci posle čega je konstatovano da je kod onih koji su primali linoleinsku kiselinu došlo do smanjenja telesne masnoće za osetnih 5,6 odsto u poredjenju s učesnicima eksperimenta koji su primali placebo.
Prvi rezultati uočeni su već posle tri meseca - kod žena je došlo do redukcije masnih naslaga u nogama i na stomaku, a kod muškaraca samo na stomaku. Ni kod jednih ni kod drugih nije bilo promena u sastavu tkiva ruku.
Težina učesnika u eksperimentu smanjena je za prosečno 1,5 kg, a indeks telesne mase za 0,6. Na tretman izmenjenom linolinskom kiselinom najviše su reagovali oni ispitanici koji su imali najveći indeks telesne mase.
Rezultati istraživanja potpuno su nezavisni od načina ishrane i intenziteta telesne aktivnosti, naglašavaju holandski stručnjaci.
(Tanjug)