Konzumiranje belog pirinča možda povećava rizik od dijabetesa tipa 2, naročito u onim sredinama u kojima je njegova potrošnja velika, na primer u azijskim zemljama.
Američki strucnjaci sa Harvardske škole za javno zdravlje su do ovakvog zaključka došli analizom rezutata četiri studije obavljene u Kini, Japanu, Australiji i SAD, kojima je bilo obuhvaćeno čak 350.000 ljudi, a trajale su između četiri i 22 godine, prenosi AFP.
Učesnici kineske i japanske studije koji su jeli najviše pirinča, su bili pod 55 odsto većim rizikom da obole od dijabetesa tipa 2 u odnosu na one koji su konzumirali najmanje te žitarice.
U SAD i Australiji, u kojima se prinač konzumira znatno manje, takođe je uočena razlika u sklonosti dijabetesu između najvećih ljubitelja te žitarice i onih koji su je najmanje jeli, ali ta razlika je iznosila samo 12 odsto.
Učesnici azijskih studija su u proseku pirinač jeli tri do četiri puta dnevno, dok su učesnici američkog i australijskog istraživanja u proseku pirinač konzumirali samo jednom do dva puta nedeljno.
Danas se u svetu uglavnom jede beli pirinač, koji se tako mašinski obrađuje da u njemu pretežno ostaje skrob.
Nasuprot tome, u integralnom pirinču ima više vlakana, magnezijuma i vitamina, a on ima i niži "glikemijski indeks" (meru sadržaja šećera), nego beli pirinač.
Prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, od dijabetesa boluje gotovo 350 miliona odraslih ljudi širom sveta.To je kompleksno oboljenje za koje su, izuzev ishrane, faktori rizika gojaznost i nedovoljno kretanje.
(Tanjug)
Učesnici kineske i japanske studije koji su jeli najviše pirinča, su bili pod 55 odsto većim rizikom da obole od dijabetesa tipa 2 u odnosu na one koji su konzumirali najmanje te žitarice.
U SAD i Australiji, u kojima se prinač konzumira znatno manje, takođe je uočena razlika u sklonosti dijabetesu između najvećih ljubitelja te žitarice i onih koji su je najmanje jeli, ali ta razlika je iznosila samo 12 odsto.
Učesnici azijskih studija su u proseku pirinač jeli tri do četiri puta dnevno, dok su učesnici američkog i australijskog istraživanja u proseku pirinač konzumirali samo jednom do dva puta nedeljno.
Danas se u svetu uglavnom jede beli pirinač, koji se tako mašinski obrađuje da u njemu pretežno ostaje skrob.
Nasuprot tome, u integralnom pirinču ima više vlakana, magnezijuma i vitamina, a on ima i niži "glikemijski indeks" (meru sadržaja šećera), nego beli pirinač.
Prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, od dijabetesa boluje gotovo 350 miliona odraslih ljudi širom sveta.To je kompleksno oboljenje za koje su, izuzev ishrane, faktori rizika gojaznost i nedovoljno kretanje.
(Tanjug)