Američki istraživači ustanovili su nedavno još jednu dobru strana konzumiranja čokolade, samo što se u ovom slučaju pokazalo da je mlečna čokolada najbolji izbor.
Američki istraživači ustanovili su nedavno još jednu dobru strana konzumiranja čokolade, samo što se u ovom slučaju pokazalo da je mlečna čokolada najbolji izbor."Čokolada sadrži mnoge supstance koje deluju kao stimulansi, kao što su teobromin, penetilamin i kafein. Ranije je već ustanovljeno da te susptance povećavaju budnost i pažnju, a mi smo ustanovili da konzumiranje čokolade poboljšava mentalne funkcije", objasnio je dr. Brajan Raudenbuš vodja istraživačkog tima sa Viling Džezuit univerziteta u Zapadnoj Virdžiniji.
Volonteri koji su učestvovali u istraživanju podeljeni su u četiri grupe. U četiri navrata tri grupe su dobijale 85 grama mlečne čokolade, ili 85 grama tamne čokolade ili 85 grama rogača, dok četvrtoj (kontrolnoj) grupi nije davano ništa, preneo je Rojters.
Posle petnaestominutog varenja učesnici su radili kompjuterske neuropsihološke testove, kojima je procenjivana njihova kognitivna funkcija, uključujući memoriju, obim pažnje, brzinu reagovanja i rešavanje problema.
Ukupni rezultati testova verbalne i vizuelne memorije bili su znatno bolji kod onih učesnika testiranja koji su prethodno jeli mlečnu čokoladu, nego kod ostalih. Osim toga, i mlečna i tamna čokolada poboljšale su kontrolu impulsa i brzinu reagovanja.
(Tanjug)