Žene koje su preživele rak dojke, a konzumiraju zdrave količine omega-3 masnih kiselina, koje se mogu naći u masnijoj ribi (lososu, tuni, skuši...), možda imaju više energije od onih koje to ne čine.
Mnogi ljudi lečeni od raka pate od zamora čak godinama posle terapije. Još se ne zna zašto je to tako, mada neki stručnjaci objašnjenje vide u hroničnom zapaljenskom procesu, prenosi Rojters rezultate studije obavljene na Nacionalnom institutu za rak SAD.
Dosad je uočeno da protiv zamora kod osoba lečenih od raka pomažu uredan san i fizička aktivnost.
Poznato je, inače, da omega-3 masne kiseline ublažavaju zapaljenske procese, naročito ako se njima nadomesti deo unosa omega-6 masnih kisdelina, koje su češće u ishrani zapadnog čoveka, a ima ih u margarinu, biljnim uljima, grickalicama, slatkišima i brzoj hrani. Smatra se da prevelik unos omega-6 masnih kiselina podstiče zapaljenske procese.
Pomenuta studija je obavljena na 633 žene koje su bile lečene od raka dojke, od kojih se 42 odsto osećalo umorno i tri godine po postavljenoj dijagnozi.
Problem zamora je bio naročito izražen kod onih učesnica u studiji koje su imale povećan nivo CRP proteina u krvi, koji je u vezi sa zapaljenskim procesima.
Ispostavilo se da su umoru manje izložene one ispitanice koje su konzumirale više omega-3 masnih kiselina, naročito u obliku kapsula.
Među onima koje su uzimale kapsule omega-3 i najviše ovih masnoća u odnosu na unos omega-6, umor je prijavilo samo 23 odsto, dok je takvih bilo 49 odsto među onima koje su konzumirale najmanje omega-3 masnih kiselina u odnosu na omega-6 i koje nisu uzimale dopunske količine omega-3.
Navedena međuzavisnost je opstala i kada su uzeti u obzir godine, rasa i težina ispitanica.
(Tanjug)
Dosad je uočeno da protiv zamora kod osoba lečenih od raka pomažu uredan san i fizička aktivnost.
Poznato je, inače, da omega-3 masne kiseline ublažavaju zapaljenske procese, naročito ako se njima nadomesti deo unosa omega-6 masnih kisdelina, koje su češće u ishrani zapadnog čoveka, a ima ih u margarinu, biljnim uljima, grickalicama, slatkišima i brzoj hrani. Smatra se da prevelik unos omega-6 masnih kiselina podstiče zapaljenske procese.
Pomenuta studija je obavljena na 633 žene koje su bile lečene od raka dojke, od kojih se 42 odsto osećalo umorno i tri godine po postavljenoj dijagnozi.
Problem zamora je bio naročito izražen kod onih učesnica u studiji koje su imale povećan nivo CRP proteina u krvi, koji je u vezi sa zapaljenskim procesima.
Ispostavilo se da su umoru manje izložene one ispitanice koje su konzumirale više omega-3 masnih kiselina, naročito u obliku kapsula.
Među onima koje su uzimale kapsule omega-3 i najviše ovih masnoća u odnosu na unos omega-6, umor je prijavilo samo 23 odsto, dok je takvih bilo 49 odsto među onima koje su konzumirale najmanje omega-3 masnih kiselina u odnosu na omega-6 i koje nisu uzimale dopunske količine omega-3.
Navedena međuzavisnost je opstala i kada su uzeti u obzir godine, rasa i težina ispitanica.
(Tanjug)