Brza konzumacija hrane može dovesti do povećanja rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, sugeriše istraživanje sprovedeno u Litvaniji.
U novu studiju su bila uključena 234 ispitanika sa dijabetesom tipa 2 i 468 zdravih osoba iz kontrolne grupe.
Utvrđeno je da su učesnici istraživanja koji su brže jeli imali prosečno 2,5 puta veći rizik za prisutnost dijabetesa tipa 2, a ispitanici koji su brže konzumirali hranu su imali i veći indeks telesne mase.
Istraživanje sprovedeno na Novom Zelandu sugeriše da osobe koje brže jedu imaju veće šanse za "prikupljanje" suvišnih kilograma.
Časopis "Journal of the American Dietetic Association" dodaje da su ispitanice koje su brže jele unosile veće količine hrane pre nego što bi nastupio osećaj sitosti.
U studiji sprovedenoj na Univerzitetu Otago učestvovalo je oko 1.600 žena starosti od četrdeset do pedeset godina.
U proseku su ispitanice koje su najsporije jele imale najmanji indeks telesne mase, dok je indeks telesne mase bio prosečno šest odsto veći kod žena koje su najbrže jele.
(Tanjug)
Utvrđeno je da su učesnici istraživanja koji su brže jeli imali prosečno 2,5 puta veći rizik za prisutnost dijabetesa tipa 2, a ispitanici koji su brže konzumirali hranu su imali i veći indeks telesne mase.
Istraživanje sprovedeno na Novom Zelandu sugeriše da osobe koje brže jedu imaju veće šanse za "prikupljanje" suvišnih kilograma.
Časopis "Journal of the American Dietetic Association" dodaje da su ispitanice koje su brže jele unosile veće količine hrane pre nego što bi nastupio osećaj sitosti.
U studiji sprovedenoj na Univerzitetu Otago učestvovalo je oko 1.600 žena starosti od četrdeset do pedeset godina.
U proseku su ispitanice koje su najsporije jele imale najmanji indeks telesne mase, dok je indeks telesne mase bio prosečno šest odsto veći kod žena koje su najbrže jele.
(Tanjug)