
Tamni soja sos, koji se dosta koristi u istočnoj Aziji, može se pokazati efikasnijim od crnog vina i vitamina C u sprečavanju oštećenja humanih ćelija, saopštili su istraživači u Singapuru.
Naučnici su otkrili da sos dobijen od fermentisanog zrna soje ima oko 10 puta jača antioksidantska svojstva od crnog vina i 150 puta veća od vitamina C, objavile su singapurske novine.
Antioksidansi otkriveni u crnom vinu, voću i povrću sprečavaju negativne uticaje slobodnih radikala, nestabilnih atoma koji napadaju ljudske ćelije i tkiva.
Slobodni radikali se povezuju s procesom starenja i sa nizom oboljenja, kao što su Parkinsonova bolest, kancer i srčana oboljenja, podsetila je agencija Rojters.
Studija naučnika s Nacionalnog univerziteta u Singapuru je, takodje, pokazala da tamni soja sos poboljšava protok krvi za više od 50 odsto tokom nekoliko sati nakon konzumiranja.
"Postoji preventivni aspekt koji kazuje da taj sos može potencijalno usporiti stopu kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti", rekao je vodja tima istraživača, profesor Beri Holivel (Barry Halliwell).
On je, medjutim, pozvao na oprez od prevelikog unošenja tamnog soja sosa jer bi visok nivo soli u njemu mogao da izazove povišenje krvnog pritiska.
Naučnici su otkrili da sos dobijen od fermentisanog zrna soje ima oko 10 puta jača antioksidantska svojstva od crnog vina i 150 puta veća od vitamina C, objavile su singapurske novine.
Antioksidansi otkriveni u crnom vinu, voću i povrću sprečavaju negativne uticaje slobodnih radikala, nestabilnih atoma koji napadaju ljudske ćelije i tkiva.
Slobodni radikali se povezuju s procesom starenja i sa nizom oboljenja, kao što su Parkinsonova bolest, kancer i srčana oboljenja, podsetila je agencija Rojters.
Studija naučnika s Nacionalnog univerziteta u Singapuru je, takodje, pokazala da tamni soja sos poboljšava protok krvi za više od 50 odsto tokom nekoliko sati nakon konzumiranja.
"Postoji preventivni aspekt koji kazuje da taj sos može potencijalno usporiti stopu kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti", rekao je vodja tima istraživača, profesor Beri Holivel (Barry Halliwell).
On je, medjutim, pozvao na oprez od prevelikog unošenja tamnog soja sosa jer bi visok nivo soli u njemu mogao da izazove povišenje krvnog pritiska.
Pridruži se MONDO zajednici.