Ako imate slabe i krhke kosti, izbegavajte so, jer ih sastojci iz soli slabe "isisavanjem" kalcijuma. Stručnjaci navode da nije neophodno u potpunosti izbaciti so iz ishrane, ali da bi upotrebu ovog dodatka jelima trebalo svesti na minimum.

I gazirani sokovi mogu biti pravi neprijatelj kostima, jer podstiču izbacivanje kalcijuma. Šećer i fosforna kiselina u ovim pićina ubrzavaju protok kalcijuma i na taj način opada kvalitet kostiju.

Zbog prevelikih količina kofeina takođe gubimo kalcijum iz koštane mase, zato nemojte piti više od dve preporučene kafe dnevno.

Sačuvaćete kosti i ako zaboravite na alkohol. Pića koja sadrže alkohol blokiraju kalcijum i ometaju rad organizma. Kosti se tako brže "troše", a ukoliko dođe do povrede - teže se zaceljuju posledice.

I depresija može da izazove slabljenje strukture kostiju, pa, osim na ishranu, pazite i na stanje duha.

(MONDO)