Rezultati istraživanja u kome su upoređivane brojne studije o uticaju jaja na organizam, pokazuju da jaja nemaju značajan uticaj na visinu holesterola i druge zdravstvene tegobe.

Prema rečima doktorke Helen Bond iz britanskog Odeljenja za zdravstvo, jaja pomažu održavanje normalnog krvnog pritiska i omogućavaju organizmu unos vitamina D i selena.

"S obzirom na to da jaja ne mogu ugroziti zdravlje srca, ne postoji količinsko ograničenje za unos ove namirnice", kaže doktorka Bond.

Jaja koja danas jedemo manje su kalorična i obiluju hranljivim materijama, za razliku od onih koja su u ponudi bila pre tridesetak godina, piše "Dejli mejl".

Bondova ističe da je zato važno uvrstiti jaja pripremljena na različite načine u pažljivo balansiranu ishranu i iskoristiti prednosti koje pružaju.

Važno je imati na umu da je neophodno pažljivo birati jaja za ishranu, pri čemu je presudno kupovati sveža jaja od proverenih prodavaca.

(MONDO)