Zeleno povrće bogato je folnom kiselinom, kalcijumom i drugim hranljivim materijama koje su važne za zdravlje kostiju i korisne u prevenciji kognitivnog "usporavanja" i problema sa vidom koje su prateća posledica starenja. Ishrana bogata povrćem kao što su brokoli i kupus smanjuje rizik od gubitka pamćenja i raka.
Integralne žitarice bogate su vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidantima. Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i različitih tipova kancera. Integralne žitarice vare se sporije od prerađenih, tako da smanjuju i rizik od dijabetesa.
Bobice, borovnice, kupine i brusnice pre svega, bogate su antioksidantima koji se bore protiv slobodnih radikala, pa tako usporavaju starenje i dobra su prevencija protiv raka. Osim toga, ishrana bogata bobičastim voćem poboljšava funkcije mozga i pozitivno utiče na tonus mišića.
Maslinovo ulje takođe je bogato antioksidantima i nezasićenim masnim kiselinama. Osobe u čijoj ishrani dominira maslinovo ulje imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i kognitivnim poremećajima poput slabijeg pamćenja koji su uobičajeni pratioci starenja.
Paradajz je, kao i ostalo crveno povrće, odličan izvor likopena, antioksidanta koji, između ostalog, održava mladalačku teksturu kože, a smanjuje i rizik od određenih vrsta kancera, pre svega prostate i pluća, kao i od kardiovaskularnih bolesti.
Orašasti plodovi, bademi i orasi na primer, odličan su izvor zdravih masti, vitamina i proteina koji su važni za očuvanje kardiovaskularnog zdravlja i zdravlja mozga. Orašasti plodovi bogati su i jedinjenjima koja se uspešno "bore" protiv različitih upalnih procesa u organizmu.
Riba i plodovi mora odličan su izvor omega-3 masnih kiselina koje su takođe važne u borbi protiv zapaljenskih procesa. Osobe na čijem je jelovniku riba nekoliko puta nedeljno izložene su nižem riziku od Alchajmerove bolesti i moždanog udara od ljudi koji ribu jedu retko ili je ne jedu uopšte, prenosi portal "Šajn".
(MONDO)
Integralne žitarice bogate su vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidantima. Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i različitih tipova kancera. Integralne žitarice vare se sporije od prerađenih, tako da smanjuju i rizik od dijabetesa.
Bobice, borovnice, kupine i brusnice pre svega, bogate su antioksidantima koji se bore protiv slobodnih radikala, pa tako usporavaju starenje i dobra su prevencija protiv raka. Osim toga, ishrana bogata bobičastim voćem poboljšava funkcije mozga i pozitivno utiče na tonus mišića.
Maslinovo ulje takođe je bogato antioksidantima i nezasićenim masnim kiselinama. Osobe u čijoj ishrani dominira maslinovo ulje imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i kognitivnim poremećajima poput slabijeg pamćenja koji su uobičajeni pratioci starenja.
Paradajz je, kao i ostalo crveno povrće, odličan izvor likopena, antioksidanta koji, između ostalog, održava mladalačku teksturu kože, a smanjuje i rizik od određenih vrsta kancera, pre svega prostate i pluća, kao i od kardiovaskularnih bolesti.
Orašasti plodovi, bademi i orasi na primer, odličan su izvor zdravih masti, vitamina i proteina koji su važni za očuvanje kardiovaskularnog zdravlja i zdravlja mozga. Orašasti plodovi bogati su i jedinjenjima koja se uspešno "bore" protiv različitih upalnih procesa u organizmu.
Riba i plodovi mora odličan su izvor omega-3 masnih kiselina koje su takođe važne u borbi protiv zapaljenskih procesa. Osobe na čijem je jelovniku riba nekoliko puta nedeljno izložene su nižem riziku od Alchajmerove bolesti i moždanog udara od ljudi koji ribu jedu retko ili je ne jedu uopšte, prenosi portal "Šajn".
(MONDO)
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Završen protest studenata u Beogradu: Saobraćaj bio blokiran u centralnim gradskim ulicama
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Određene sudije za večiti derbi: Srbin i Hrvati sude Crvena zvezda - Partizan!
Mondo ukrštenica za 23. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!