Oni su proučavali uticaj likopena, svetlocrvene supstance koja se može naći u paradajzu, paprikama i lubenicama, na zdravlje.

Rezultati studije, koja je urađena na uzorku od 1.031 muškarca, koji su objavljeni u časopisu "Neurologija", pokazali su da su osobe koje su imale najviše likopena u krvotoku bile najmanje izložene riziku da dobiju moždani udar. Udruženje za borbu protiv moždanog udara založilo se za dodatna istraživanja o ovom efektu likopena, navodi Bi-Bi-Si.

Nivo likopena u krvi kod ispitanika meren je na početku studije, na osnovu čega su bili podeljeni u četiri grupe, a istraživači su pratili njihovo zdrvastveno stanje narednih 12 godina.

U grupi od 258 muškaraca sa niskim nivoom likopena zabeleženo je 25 moždanih udara i 11 moždanih udara u grupi od 259 muškarca, kod kojih je bio visok nivo likopena. Rezultati ukazuju da je rizik od moždanog udara bio smanjen za 55 odsto ako osoba unosi hranu bogatu likopenom.

Doktor Jouni Karpi sa Univerziteta Istočna Finska u Kuopiju rekao je da je ova studija potvrdila da je ishrana bogata voćem i povrćem povezana sa manjim rizikom od moždanog udara.

"Ovi rezultati potvrđuju preporuku da ljudi treba pet puta dnevno da jedu voće i povrće, što će dovesti do velikog smanjenja u broju moždanih udara", rekao je on. Karpi je dodao da likopen deluje kao antioksidant, smanjuje upalu i sprečava zgrušavanje krvi.

Doktor Kler Volton iz Udruženja za borbu protiv moždanog udara rekla je da studija ukazuje da antioksidant, koji se može naći i u paradajzu, crvenoj paprici i lubenici može da pomogne u smanjenju rizika od moždanog udara.

"Dodatna istraživanja treba da pomognu da razumijemo zašto određeni anitoksidant u povrću kao što je paradajz pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara", rekla je Volton.

Više o uticaju ishrane na zdravlje pročitajte OVDE, a sve što treba da znate o antioksidantima možete pročitati OVDE.

(Srna)