
Iako transmasne kiseline, odgovorne za razvoj ateroskleroze, podižu vrednosti "lošeg" holesterola, čini se da trajno ne utiču na koncentraciju šećera u krvi, utvrdili su američki naučnici.
Prema istraživanju objavljenom u časopisu American Journal od Clinical Nutrition, koncentracije šećera u krvi i insulina koji reguliše šećer u krvi ne menjaju se bez obzira na to koliko transmasnih kiselina ljudi unesu ishranom.
Transmasne kiseline nalaze se u hemijski obrađenom biljnom ulju i namirnicama životinjskog porekla.
Naučnici su upoređivali vrednosti šećera u krvi, insulina i holesterola kod dve grupe, od kojih je jedna bila na ishrani koja je uključivala transmasne kiseline, a druga je bila na palminom i sojinom ulju.
Utvrđeno je da se koncentracija šećera u krvi i insulina nije menjala u obe grupe, ali je kod one koja je bila na ishrani transmasnim kiselinama pao "dobar", a porastao "loš" holesterol.
(Tanjug)
Prema istraživanju objavljenom u časopisu American Journal od Clinical Nutrition, koncentracije šećera u krvi i insulina koji reguliše šećer u krvi ne menjaju se bez obzira na to koliko transmasnih kiselina ljudi unesu ishranom.
Transmasne kiseline nalaze se u hemijski obrađenom biljnom ulju i namirnicama životinjskog porekla.
Naučnici su upoređivali vrednosti šećera u krvi, insulina i holesterola kod dve grupe, od kojih je jedna bila na ishrani koja je uključivala transmasne kiseline, a druga je bila na palminom i sojinom ulju.
Utvrđeno je da se koncentracija šećera u krvi i insulina nije menjala u obe grupe, ali je kod one koja je bila na ishrani transmasnim kiselinama pao "dobar", a porastao "loš" holesterol.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.