
Portparol Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Nada Macura zato podseća da je umerenost u hrani i piću tokom ispraćanja stare i dočeka nove godine veoma važna i da posebnu pažnju o ishrani treba da povedu hronični bolesnici.
U protivnom, 1. januar mnogi bi mogli da dočekaju sa bolom u želucu, gorušicom, nadutošću, pojačanim gasovima, mučninom, povraćanjem, vrtoglavicom i glavoboljom.
Ima i onih koji toliko preteraju u pijanstvu da najluđu noć završe u nekom od zdravstvenih centara za detoksikaciju.
"Većina ljudi, posebno hronični bolesnici, nisu navikli da večeraju tako kasno oko osam, devet sati uveče i da to bude obilno, počev od pređela, glavnog jela, torti i kolača što u kratkom vremenskom roku optereti želudac i digestivni trakt", kaže dr Macura u izjavi Tanjugu.
Ona je dodala da mnogima dan uoči nove godine prođe u jurnjavi, pripremama za doček i ne stižu da jedu, tako da im novogodišnja večera bude prvi i najobilniji obrok tog dana.
"Obično se u kratkom vremenskom roku unese velika količina hrane i alkohola, tako da želudac u kratkom vremenskom periodu ne može da svari hranu što dovodi do brojnih nus pojava kao što su mučnina, povraćanje, nadutost stomaka, bol u želucu", istakla je Macura.
Međutim, uzrok nadutosti nije uvek prejedanje, jer ljudi često razgovaraju u toku obroka ili uzimaju tečnost izmedu zalogaja što dovodi do gutanja vazduha i osećaja nadutosti u želucu.
Najvece probleme tokom proslave ipak imaju hronični bolesnici koji odluče da se za praznike malo "opuste" i jedu hranu koja im je inače zabranjena.
Kako bi izbegli zdravstvene neprijatnosti posle dočeka Macura savetuje umerenost u hrani i piću, a da o ishrani posebno vode računa hronični bolesnici, starije osobe, ljudi koji imaju poteškoća sa želucem, žučnom kesom, pankreasom i crevima.
"Hronični bolesnici posebno treba da povedu računa o ishrani, da ne konzumiraju pikantnu hranu, oni koji imaju povišen krvni pritisak da jedu što manje slanog, oni koji imaju kamenje u žuči da izbegavaju masnu hranu, jer može doći do žučnih kolika", savetuje ona.
Potencijalnu opasnost za organizam ne predstavljaju samo preteranost u jelu i piću, već i u igranju. Posebnu pažnju treba da obrate oni koji imaju kamen ili pesak u bubregu, jer od silnog skakanja oni mogu da krenu kroz mokraćne kanale i da izazovu bolove.
Oni koji popiju koju čašicu više obično se posle dočeka bude mamurni, sa glavoboljom, mučninom.
Dr Macura kaže da u takvim situacijama dobro piti što više čajeva bez šećera i to crni, indijski, kineski, zeleni čaj, koji povlače toksine iz organizma i na taj način obavljaju detoksikaciju organizma.
"Ne bi trebalo uzimati od hrane ništa, ali kada dođe do otrežnjenja i razbuđivanja onda se preporučuju čorbe sa dosta vitamina, šargarepe, peršuna, celera. Na taj način će se pomoći organizmu da lakšom hranom prebrodi sve ono što je preopteretilo organizam prethodne noći", naglasila je Macura.
Portparolka Hitne pomoći je dodala da kod vrtoglavioce, glavobolje pomaže i rasol, ali napominje da hronični bolesnici koji imaju povišen krvni pritisak budu veoma oprezni jer rasol sadrži veliku količinu soli.
Macura je upozorila da se onima koji su pili i imaju jake glavobolje ne savetuje da koriste bilo kakvu terapiju, već se preporučuju masaže, šetnje, čist vazduh, kiseonik.
"Nikako se ne preporučuje kombinacija alkohola i lekova, pa i ako je to u velikom satnom razmaku", naglasila je Macura.
Potencijalna opasnost za organizam je i sve češća pojava kombinacije energetskih pića i alkohola, što povećava osećaj budnosti.
Dr Macura je ukažala da je posebno opasno što mladi koji konzumiraju energetska pića i alkohol nemaju osećaj pijanstva i tako često sedaju u automobil, što može ugroziti njihove, ali i živote drugih ljudi.
"Iskustva su pokazala da su energetska pića veoma jaka za mlad organizam i da može doći i do srčanih problema", zaključila je Macura.
(Tanjug)
U protivnom, 1. januar mnogi bi mogli da dočekaju sa bolom u želucu, gorušicom, nadutošću, pojačanim gasovima, mučninom, povraćanjem, vrtoglavicom i glavoboljom.
Ima i onih koji toliko preteraju u pijanstvu da najluđu noć završe u nekom od zdravstvenih centara za detoksikaciju.
"Većina ljudi, posebno hronični bolesnici, nisu navikli da večeraju tako kasno oko osam, devet sati uveče i da to bude obilno, počev od pređela, glavnog jela, torti i kolača što u kratkom vremenskom roku optereti želudac i digestivni trakt", kaže dr Macura u izjavi Tanjugu.
Ona je dodala da mnogima dan uoči nove godine prođe u jurnjavi, pripremama za doček i ne stižu da jedu, tako da im novogodišnja večera bude prvi i najobilniji obrok tog dana.
"Obično se u kratkom vremenskom roku unese velika količina hrane i alkohola, tako da želudac u kratkom vremenskom periodu ne može da svari hranu što dovodi do brojnih nus pojava kao što su mučnina, povraćanje, nadutost stomaka, bol u želucu", istakla je Macura.
Međutim, uzrok nadutosti nije uvek prejedanje, jer ljudi često razgovaraju u toku obroka ili uzimaju tečnost izmedu zalogaja što dovodi do gutanja vazduha i osećaja nadutosti u želucu.
Najvece probleme tokom proslave ipak imaju hronični bolesnici koji odluče da se za praznike malo "opuste" i jedu hranu koja im je inače zabranjena.
Kako bi izbegli zdravstvene neprijatnosti posle dočeka Macura savetuje umerenost u hrani i piću, a da o ishrani posebno vode računa hronični bolesnici, starije osobe, ljudi koji imaju poteškoća sa želucem, žučnom kesom, pankreasom i crevima.
"Hronični bolesnici posebno treba da povedu računa o ishrani, da ne konzumiraju pikantnu hranu, oni koji imaju povišen krvni pritisak da jedu što manje slanog, oni koji imaju kamenje u žuči da izbegavaju masnu hranu, jer može doći do žučnih kolika", savetuje ona.
Potencijalnu opasnost za organizam ne predstavljaju samo preteranost u jelu i piću, već i u igranju. Posebnu pažnju treba da obrate oni koji imaju kamen ili pesak u bubregu, jer od silnog skakanja oni mogu da krenu kroz mokraćne kanale i da izazovu bolove.
Oni koji popiju koju čašicu više obično se posle dočeka bude mamurni, sa glavoboljom, mučninom.
Dr Macura kaže da u takvim situacijama dobro piti što više čajeva bez šećera i to crni, indijski, kineski, zeleni čaj, koji povlače toksine iz organizma i na taj način obavljaju detoksikaciju organizma.
"Ne bi trebalo uzimati od hrane ništa, ali kada dođe do otrežnjenja i razbuđivanja onda se preporučuju čorbe sa dosta vitamina, šargarepe, peršuna, celera. Na taj način će se pomoći organizmu da lakšom hranom prebrodi sve ono što je preopteretilo organizam prethodne noći", naglasila je Macura.
Portparolka Hitne pomoći je dodala da kod vrtoglavioce, glavobolje pomaže i rasol, ali napominje da hronični bolesnici koji imaju povišen krvni pritisak budu veoma oprezni jer rasol sadrži veliku količinu soli.
Macura je upozorila da se onima koji su pili i imaju jake glavobolje ne savetuje da koriste bilo kakvu terapiju, već se preporučuju masaže, šetnje, čist vazduh, kiseonik.
"Nikako se ne preporučuje kombinacija alkohola i lekova, pa i ako je to u velikom satnom razmaku", naglasila je Macura.
Potencijalna opasnost za organizam je i sve češća pojava kombinacije energetskih pića i alkohola, što povećava osećaj budnosti.
Dr Macura je ukažala da je posebno opasno što mladi koji konzumiraju energetska pića i alkohol nemaju osećaj pijanstva i tako često sedaju u automobil, što može ugroziti njihove, ali i živote drugih ljudi.
"Iskustva su pokazala da su energetska pića veoma jaka za mlad organizam i da može doći i do srčanih problema", zaključila je Macura.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.