U laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta u Jagodini potvrđeno prisustvo trihineloze kod uzoraka mesa svinje zaklane u jednom domaćinstvu u selu Troponje kod Svilajnca, a čiji su se članovi žalili na tegobe koje po simptomima upućuju na trihinelozu.
Vlasnici posle klanja svinje za sopstvene potrebe nisu izvršili pregled mesa na trihinelozu i konzumirali su meso koje nije bilo pregledano, istakao je Rašić. Svi članovi domaćinstva su dobili uputstvo da se jave zdravstvenoj službi i "verujem da su već preduzete sve mere u tom slučaju ili se preduzimaju", dodao je Rašić.
Uz napomenu da je ovo prvi slučaj trihineloze kod ljudi ove godine, Rašić je istakao da "trihineloze kod ljudi u 2012. godini nije bilo na teritoriji Šumadije i Pomoravlja koje pokriva Institut u Jagodini".
"Bilo je nekoliko pozitivnih uzoraka mesa svinja na trihinelozu, ali to meso nije dospelo u promet." Sada se to desilo na teritoriji Pomoravlja i prilika je da se skrene pažnja domaćinstvima, jer još traje svinjokolj i kolju se prasci za slave, pa "treba obavezno nakon klanja da izvrše pregled mesa na trhinelozu jer nema veze da li su svinju gajili u svom domaćnstvu ili su je kupili", poručio je Rašić.
U laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instututa godišnje se pregleda više od 20.000 uzoraka mesa na trihinelozu sa podruičja 13 opština Pomoravskog i Ssumadijskog okruga, uključujući i gradove Jagodinu i Kragujevac.
Stručnjaci instututa podsećaju da se "od jedne trihinelozne svinje od oko 100 kilograma, može inficirati 200 ljudi, pa i više ako je broj larvi trihinele u gramu mesa velik".
"U jednom gramu mesa može da se nađe 500 do 1.000 larvi, a čovek se zarazi i teže oboli samo sa jednim parčetom mesa ili kobasice, a što je veći broj unetih larvi, klinička slika je teža", ističu stručnjaci Instituta.
Nosioci parazita trihinele spiralis su domaće i divlje životinje ali retko obolevaju sa vidljivim znacima bolesti, koja se kod njih utvrđuje pregledom krvi ili biopsijom mišića, ističu veterinari, uz napomenu da su pacovi najčešći prenosioci ove bolesti.
U Institutu napominju da su i veterinarske stanice na ovom području opremljene trihinoskopima (aparatima za otkrivanje trihinele) i treba obavezno odneti meso na pregled, a najbolje deo dijafragme. Uzročnici trihineloze se uništavaju termičkom obradom mesa, a najčešće se ljudi zaraze, ponekad cele porodice, ali i svatovi, konzumirajući kobasice i sušene šunke.
(Tanjug)