
Cene voća i povrća trebalo bi da budu subvencionisane, a hrana bogata kalorijama opterećena
"porezom na kalorije", predlažu australijski lekari posle istraživanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prema kojem je Australija jedina zemlja na svetu u kojoj procenat gojaznih medju decom raste brže nego medju odraslima.
Oko četvrtina australijskih mališana ili ima višak kilograma ili su gojazni, što je dvostruko više nego 1985. godine, kaže statistika SZO, a prenosi DPA.
Medjutim, najbrže "nabacivanje" kilograma medju Australijancima odvija se izmedju 20 i 35 godine, upozoravaju Ijan Kejterson stručnjak za gojaznost na Sidnejskom univerzitetu i Pol Cimet sa Univerziteta Monaš u Melburnu.
S obzirom na to, ova dva stručnjaka se pitaju šta će biti sa sadašnjom australijskom decom, sklonijom gojenju nego ranije, kad stignu u srednje godine. "Tada ćemo stvarno imati problem", konstatuju Kejterson i Cimet.
Oni predlažu da australijska vlada sledi savet istraživača SZO iz SAD Barija Popkina da se uvede porez na kalorije, čime bi nezdrava hrana postala skuplja. "Amandman" ovom predlogu Kejtersona i Cimeta bio bi subvencionisanje cena voća i povrća, tako da bi ta zdrava hrana bila dostupnija potrošačima.
"Nagradimo ljude zato što jedu prave stvari", apeluju oni.
Medjutim, poslednjih godina u Australiji se dešavalo suprotno - cene svežeg voća i povrća brže su rasle od cena raznovrsnih preradjevina, upozoravaju Kejterson i Cimet.
(Tanjug)
"porezom na kalorije", predlažu australijski lekari posle istraživanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prema kojem je Australija jedina zemlja na svetu u kojoj procenat gojaznih medju decom raste brže nego medju odraslima.
Oko četvrtina australijskih mališana ili ima višak kilograma ili su gojazni, što je dvostruko više nego 1985. godine, kaže statistika SZO, a prenosi DPA.
Medjutim, najbrže "nabacivanje" kilograma medju Australijancima odvija se izmedju 20 i 35 godine, upozoravaju Ijan Kejterson stručnjak za gojaznost na Sidnejskom univerzitetu i Pol Cimet sa Univerziteta Monaš u Melburnu.
S obzirom na to, ova dva stručnjaka se pitaju šta će biti sa sadašnjom australijskom decom, sklonijom gojenju nego ranije, kad stignu u srednje godine. "Tada ćemo stvarno imati problem", konstatuju Kejterson i Cimet.
Oni predlažu da australijska vlada sledi savet istraživača SZO iz SAD Barija Popkina da se uvede porez na kalorije, čime bi nezdrava hrana postala skuplja. "Amandman" ovom predlogu Kejtersona i Cimeta bio bi subvencionisanje cena voća i povrća, tako da bi ta zdrava hrana bila dostupnija potrošačima.
"Nagradimo ljude zato što jedu prave stvari", apeluju oni.
Medjutim, poslednjih godina u Australiji se dešavalo suprotno - cene svežeg voća i povrća brže su rasle od cena raznovrsnih preradjevina, upozoravaju Kejterson i Cimet.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.