
Oni koji žele da oslabe trebalo bi da pokušaju da jedu iz manjih tanjira i koriste manje kašike za serviranje hrane, a oni koji žele da se ugoje trebalo bi da čine suprotno, ukazuje jedna studija obavljena na američkom Univerzitetu Kornel.
Jedno ranije istraživanje već je pokazalo da tinejdžeri u uske i visoke čaše sipaju čak 77 odsto manje soka nego u niske, a široke, i da čak i profesionalni barmeni nalivaju više pića u bokaste čaše s nožicom nego u standardne čašice, izveštava Rojters.
Ovog puta stručnjaci s Kornela su istraživanje obavili na 85 nutricionističkih eksperata s jednog velikog univerziteta američkog Srednjeg zapada.
Oni su prisustvovali skupu na kojem su sami mogli da se služe sladoledom. Pri tom su neki od njih na raspolaganju imali činije od pola kilograma, a drugi dvostruko veće. Osim toga, jedni su dobili kašiku za vadjenje kugli koja je zahvatala 35 grama, a drugi kašiku za 50 grama sladoleda.
Pošto su se poslužili, sadržaj činijica je izmeren, a učesnici u eksperimentu su odgovorili na pitanje o tome koliko sladoleda misle da su uzeli i koliko im se čini da je veličina njihove porcije i kašike za služenje različita od veličine onih koje uobičajeno koriste.
Oni učesnici studije kojima su date veće činijice, i ne znajući to, poslužili su se sa 31 odsto više sladoleda od onih koji su imali manje posude. Osim toga, bez obzira na veličinu činije, oni koji su dobili veću kašiku za serviranje uzeli su 14,5 odsto više sladoleda od onih s manjom kašikom.
Pri tom je 82 od 85 učesnika u eksperimentu pojelo sav sladoled koji su sipali, a oni medju njima koji su dobili i veće posude i veće kašike za vadjenje kugli uzeli su i pojeli čak 57 odsto više sladoleda od ispitanika koji su imali i manje činijice i manje kašike za vadjenje kugli.
Najinteresantnije je što se ispostavilo da čak ni eksperti za ishranu nisu bili svesni da se služe većom količinom sladoleda nego obično, što pokazuje koliko su ljudi na tom planu povodljivi i podložni iluziji.
(Tanjug)
Jedno ranije istraživanje već je pokazalo da tinejdžeri u uske i visoke čaše sipaju čak 77 odsto manje soka nego u niske, a široke, i da čak i profesionalni barmeni nalivaju više pića u bokaste čaše s nožicom nego u standardne čašice, izveštava Rojters.
Ovog puta stručnjaci s Kornela su istraživanje obavili na 85 nutricionističkih eksperata s jednog velikog univerziteta američkog Srednjeg zapada.
Oni su prisustvovali skupu na kojem su sami mogli da se služe sladoledom. Pri tom su neki od njih na raspolaganju imali činije od pola kilograma, a drugi dvostruko veće. Osim toga, jedni su dobili kašiku za vadjenje kugli koja je zahvatala 35 grama, a drugi kašiku za 50 grama sladoleda.
Pošto su se poslužili, sadržaj činijica je izmeren, a učesnici u eksperimentu su odgovorili na pitanje o tome koliko sladoleda misle da su uzeli i koliko im se čini da je veličina njihove porcije i kašike za služenje različita od veličine onih koje uobičajeno koriste.
Oni učesnici studije kojima su date veće činijice, i ne znajući to, poslužili su se sa 31 odsto više sladoleda od onih koji su imali manje posude. Osim toga, bez obzira na veličinu činije, oni koji su dobili veću kašiku za serviranje uzeli su 14,5 odsto više sladoleda od onih s manjom kašikom.
Pri tom je 82 od 85 učesnika u eksperimentu pojelo sav sladoled koji su sipali, a oni medju njima koji su dobili i veće posude i veće kašike za vadjenje kugli uzeli su i pojeli čak 57 odsto više sladoleda od ispitanika koji su imali i manje činijice i manje kašike za vadjenje kugli.
Najinteresantnije je što se ispostavilo da čak ni eksperti za ishranu nisu bili svesni da se služe većom količinom sladoleda nego obično, što pokazuje koliko su ljudi na tom planu povodljivi i podložni iluziji.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.