
Proizvodnja antitela u stomaku obolelih od reumatoidnog artritisa se pri konzumiranju nekih vrsta hrane dramatično povećava, zaključak je istraživanja obavljenog u bolnici Rikshospitalet u Oslu.
Oboleli od pomenute bolesti često se žale da posle konzumiranje odredjene hrane dolazi do pojačavanja zapaljenja zglobova koja čak mogu i klinički da se registruju, izveštava Rojters.
Da bi ispitali da li u tvrdnjama pacijenata da im pojedina hrana smeta ima istine, norveški lekari su istražili uzorke krvi i stomačnih sekreta 14 obolelih od reumatoidnog artritidsa i uporedili ih sa uzorcima 20 zdravih ljudi iz kontrolne grupe.
Ustanovljene su anomalije u sistemskoj i intestinalnoj imunoj reakciji mnogih obolelih od reumatoidnog artritisa. Naročito je iznenadjujuć bio stepen povećanja nivoa antitela na neke vrste hrane u stomačnim sekretima pacijenata. Identifikovana su antitela na neke komponente mleka, jaja, svinjetine i ribe.
Zaključak norveških lekara je da žalbe nekih pacijenata na to da im neka hrana ne prija imaju fizičku osnovu i da ih treba ozbiljno shvatiti. Najbolje bi bilo da takvi pacijenti izbegavaju hranu koja potencijalno može da pogorša stanje zglobova, preporučuju lekari pomenute bolnice.
(Tanjug)
Oboleli od pomenute bolesti često se žale da posle konzumiranje odredjene hrane dolazi do pojačavanja zapaljenja zglobova koja čak mogu i klinički da se registruju, izveštava Rojters.
Da bi ispitali da li u tvrdnjama pacijenata da im pojedina hrana smeta ima istine, norveški lekari su istražili uzorke krvi i stomačnih sekreta 14 obolelih od reumatoidnog artritidsa i uporedili ih sa uzorcima 20 zdravih ljudi iz kontrolne grupe.
Ustanovljene su anomalije u sistemskoj i intestinalnoj imunoj reakciji mnogih obolelih od reumatoidnog artritisa. Naročito je iznenadjujuć bio stepen povećanja nivoa antitela na neke vrste hrane u stomačnim sekretima pacijenata. Identifikovana su antitela na neke komponente mleka, jaja, svinjetine i ribe.
Zaključak norveških lekara je da žalbe nekih pacijenata na to da im neka hrana ne prija imaju fizičku osnovu i da ih treba ozbiljno shvatiti. Najbolje bi bilo da takvi pacijenti izbegavaju hranu koja potencijalno može da pogorša stanje zglobova, preporučuju lekari pomenute bolnice.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.