Proizvodnja antitela u stomaku obolelih od reumatoidnog artritisa se pri konzumiranju nekih vrsta hrane dramatično povećava, zaključak je istraživanja obavljenog u bolnici Rikshospitalet u Oslu.
Proizvodnja antitela u stomaku obolelih od reumatoidnog artritisa se pri konzumiranju nekih vrsta hrane dramatično povećava, zaključak je istraživanja obavljenog u bolnici Rikshospitalet u Oslu.Oboleli od pomenute bolesti često se žale da posle konzumiranje odredjene hrane dolazi do pojačavanja zapaljenja zglobova koja čak mogu i klinički da se registruju, izveštava Rojters.
Da bi ispitali da li u tvrdnjama pacijenata da im pojedina hrana smeta ima istine, norveški lekari su istražili uzorke krvi i stomačnih sekreta 14 obolelih od reumatoidnog artritidsa i uporedili ih sa uzorcima 20 zdravih ljudi iz kontrolne grupe.
Ustanovljene su anomalije u sistemskoj i intestinalnoj imunoj reakciji mnogih obolelih od reumatoidnog artritisa. Naročito je iznenadjujuć bio stepen povećanja nivoa antitela na neke vrste hrane u stomačnim sekretima pacijenata. Identifikovana su antitela na neke komponente mleka, jaja, svinjetine i ribe.
Zaključak norveških lekara je da žalbe nekih pacijenata na to da im neka hrana ne prija imaju fizičku osnovu i da ih treba ozbiljno shvatiti. Najbolje bi bilo da takvi pacijenti izbegavaju hranu koja potencijalno može da pogorša stanje zglobova, preporučuju lekari pomenute bolnice.
(Tanjug)