Konzumiranje alkohola, po svemu sudeći, ne povećava rizik obolevanja od raka prostate, kao ni način pijenja ni vrsta alkohola koji se konzumira, zaključak je studije australijskog tima stručnjaka s Univerziteta Melburna.
Konzumiranje alkohola, po svemu sudeći, ne povećava rizik obolevanja od raka prostate, kao ni način pijenja ni vrsta alkohola koji se konzumira, zaključak je studije australijskog tima stručnjaka s Univerziteta Melburna.Štaviše, pokazalo se da umereno konzumiranje alokohola može da smanji rizik od agresivne forme raka prostate i umiranja od tog oblika kancera, izveštava Rojters.
Australijski istraživači, predvodjeni dr Grejamom Džajlsom, pratili su izmedju 1994. i 2003. godine ukupno 16.872 čoveka, stara na početku istraživanja izmedju 27 i 70 godina. Oni su na početku odgovorili na iscrpan upitnik o eventulanom konzumiranju alkohola.
Tokom devetogodišnjeg praćenja ovih ljudi registrovana su 732 slučaja raka prostate, od koji 132 u agresivnoj formi, kao i 53 slučaja smrti od rečene bolesti.
Najinteresantniji podatak je da su, u poredjenju s trezvenjacima, ispitanici koji su dnevno konzumirali jedan do 19 grama alkohola (što znači ne više od jednog i po pića) imali za 34 odsto manji rizik da dobiju agresivni oblik raka prostate i za 44 odsto manji rizik da umru od tog oblika raka.
Prema prehrambenim smernicama ministarstva poljoprivrede SAD (USDA), 12 unci piva (oko 340 ml) sadrži 12,9 grama alokohola, pet unci vina (oko 140 ml) 13,5 grama, dok jedna i po unca žestokog pića (oko 42 ml) od 80 gradi sadrži 14 grama alkohola.
(Tanjug)