Kod žena koje često piju koka-kolu postoji povećan rizik od nastanka osteoporoze, smatraju američki naučnici koji su izvršili ispitivanje na 2.500 osoba.
Kod žena koje često piju koka-kolu postoji povećan rizik od nastanka osteoporoze, smatraju američki naučnici koji su izvršili ispitivanje na 2.500 osoba.Istraživanje u kojem su učestvovali i muškarci i žene pokazalo je da je konzumiranje koka-kole povezano sa slabijom gustinom koštane mase kod žena bez obzira na njihove godine ili dnevni unos kalcijuma u organizam. Za razliku od žena, kod muškaraca nije zabeležena takva pojava.
U Velikoj Britaniji osteoporoza ili tzv. bolest poroznih kostiju evidentirana je kod više od milion žena, a pretpostavlja se da je ralan broj obolelih mnogo viši.
Muškarci uključeni u istraživanje pili su pet čaša koka-kole nedeljno, a žene četiri čaše. Naučnici su utvrdili da je konzumiranje ovog napitka povezano sa manjom mineralnom gustinom kostiju kod žena, a ustanovili su i da smanjena mineralna gustina kostiju nije zabeležena kod žena koje su pile druga gazirana pića.
Sastojak koka-kole - fosforna kiselina, pretpostavljaju naučnici, mogao bi delimično biti uzrok za topljenje kalcijuma u kostima.
"Smatramo da nakon konzumiranja većih količina koka-kole fosforna kiselina sadržana u tom napitku stvara kiselu sredinu u krvi, nakon čega dolazi do otapanja kalcijuma u kostima što narušava opšti balans", izjavila je direktorka epidemiološkog odeljenja na Univerzitetu u Bostonu Ketrin Taker.
Ona savetuje ženama, posebno onima koje su u rizičnoj grupi za razvoj osteoporoze, da ograniče konzumiranje koka-kole, odnosno da je piju povremeno.
"Ono što je nama naučnicima intrigantno u ovom istraživanju je da je, čak i kod onih žena koje su u svoj organizam unosile dovoljne količine kalcijuma putem hrane ili tableta, istovremeno konzumirajući četiri čaše koka-kole nedeljno primećen negativan uticaj tog napitka na mineralnu gustinu njihovih kostiju", kaže doktorka Taker.
(MONDO)