Isticanje na etiketama sadržaja zasićenih ili trans masnoća koje se prirodno javljaju u mlečnim proizvodima može dovesti u zabludu potrošače i izneti mleko i sir na loš glas, izjavili su stručnjaci koji izučavaju uticaj masnoća na zdravlje ljudi, upozoravajući da su štetne samo veštačke, a nikako i prirodne masnoće te vrste.
Isticanje na etiketama sadržaja zasićenih ili trans masnoća koje se prirodno javljaju u mlečnim proizvodima može dovesti u zabludu potrošače i izneti mleko i sir na loš glas, izjavili su stručnjaci koji izučavaju uticaj masnoća na zdravlje ljudi, upozoravajući da su štetne samo veštačke, a nikako i prirodne masnoće te vrste.Holandski profesor Ronald Mensink, koji je 1990. zajedno sa kolegama dokazao da veštačke trans masnoće povećavaju nivo takozvanog lošeg holesterola, izjavio je Rojtersu da javnost nema dovoljno informacija o uticaju prirodnih trans masnoća na zdravlje.
On je ukazao da plan uvodjenja oznaka u Evropskoj uniji sa sadržajem trans masnoća u prehrambenim proizvodima treba da napravi razliku izmedju veštačkih i prirodnih oblika tih masnoća.
U suprotnom bi mogla biti stvorena loša slika o proizvodima u kojima se trans masnoće prirodno sadrže, kao što su mleko, sir i meso od preživara.
"Postoji rizik da ljudi pomisle da su mlečni proizvodi i mleko loši za ishranu ako na etiketi za neki mlečni proizvod stoji da on sadrži znatnu količinu trans masnoća, što je pogrešno", rekao je Mensink.
"Mlečni proizvodi nisu samo masnoća i samo trans masnoća, oni su bogat izvot proteina i kalcijuma", dodao je on.
Najveća količina trans masnoća se stvara industrijski kada se tečna ulja prevode u čvrste masti, kao što su dijetalni i punomasni margarin, kako bi se produžio njihov rok trajanja.
Te masnoće takodje povećavaju količinu lošeg holesterola u krvi i smanjuju nivo dobrog holesterola, povećavajući time rizik od koronarnih oboljenja.
Kanada i SAD su uvele obavezno isticanje količine veštačkih trans masnoća u prehrambenim proizvodima sa ciljem podsticanja navika zdravije ishrane i navodjenja proizvodjača da smanje nivoe veštačkih trans masnoća u hrani.
Britanski zdravstveni eksperti i britanska Agencija za prehrambene standarde vrše pritisak da se, idući za primerom SAD i Kanade, promene evropski propisi i uvede obeležavanje.
Mensink ukazuje da je važno razmotriti na koji način istaći podatke o sadržaju trans masnoća na etiketama kako bi se izbeglo dovodjenje potrošača u zabludu.
Mensink je član tima koji radi na jednom evropskom projektu koji finansira konzorcijum kompanija, uključujući "Nestle". Taj tim proučava uticaj prirodnih trans masnih kiselina na ljudsko zdravlje i uporedjuje njihov uticaj s uticajem veštačkih trans masnoća.
Slično ispitivanje se odvija i u SAD.
(Tanjug)