Za sve veći broj ljudi koji izbegavaju slatkiše, kako se ne bi ugojili, idealna voćka je papaja. Ova voćka je puna vode i ugljenih hidrata, a sadrži do deset puta više vitamina C od pomorandže.
Za sve veći broj ljudi koji izbegavaju slatkiše, kako se ne bi ugojili, idealna voćka je papaja.Ova voćka je puna vode i ugljenih hidrata, a sadrži do deset puta više vitamina C od pomorandže, piše španski nedeljnik "Epoha" (Epoca).
Papaja je bogata i proteolitičkim enzimom papainom koji razgradjuje proteine i smanjuje nivo keratina. Papain je po sastavu sličan pepsinu, enzimu koji se nalazi u želudačnom soku i olakšava varenje hrane.
Stručnjaci kažu da papaja, takodje, poboljšava cirkulaciju krvi, smanjuje bore i odličan je antioksidans. Još samo fali da bude odličan afrodizijak, pa da slika bude kompletna, piše španski list.
Ova voćka se uzgaja u divljim predelima Južne Amerike i Afrike. Postoji nekoliko vrsta, a najrasprostranjenija i najcenjenija je "zlatnapapaja" čiji je plod težine od 350 do 600 grama. Tu su i "havaina", najpoznatija vrsta papaje na svetu čiji izgled podseća na sijalicu i "papajon formosa", čiji su plodovi težine izmedju jednog i pet kilograma, cilindričnog oblika i crvenkaste pulpe.
(Tanjug)