Preterano konzumiranje soli najveći je krivac za šlog i srčane bolesti. Zbog toga se savetuje manji unos soli u organizam, bez obzira na to što su neka jela bezukusna bez odredjenje količine soli u njima.
Preterano konzumiranje soli najveći je krivac za šlog i srčane bolesti. Zbog toga se savetuje manji unos soli u organizam, bez obzira na to što su neka jela bezukusna bez odredjenje količine soli u njima.Prvi koji su shvatili ozbiljnost ovih upozorenja su Britanci gde je potrošnja soli po stanovniku opala na prosečno devet grama dnevno, sa 9,5 grama 2001. godine.
U okviru kampanje za zdravu ishranu, vlada Britanije je postavila cilj da se prosečna potrošnja soli u zemlji do 2010. smanji na najviše šest grama soli po stanovniku, što odgovara količini koja staje u jednu čajnu kašičicu.
Preterana upotreba soli može da dovede do rasta krvnog pritiska, čime se utrostručuje rizik od šloga i srčanih bolesti, od kojih u godišnje, samo u Britaniji, umre 238.000 ljudi.
(agencije/MONDO)