Deo biljke stevia koji se koristi kao zaslađivač, možda je konačno rešenje za gojaznost i šećernu bolest, tvrde naučnici.
Istraživanjem je utvrđeno da se uzimanjem 1.000 mg ekstrakta stevie dnevno, umanjuje nivo šećera u krvi posle obroka, do 18 odsto kod osoba koje imaju dijabetes tipa 2.
Ova biljka raste u Južnoj Americi i slađa je čak 300 puta od repe i šećerne trske.
"Stevia omogućava ljudima da uživaju u ukusu pravog šećera, a da pritom ne dobijaju na kilaži", rekla je za "Dejli mejl" dr Margaret Ašvel sa Stevia instituta.
"Sada postoje velike šanse da se smanji količina šećera u prehrambenim proizvodima, kako bi se napredovalo u borbi protiv gojaznosti. "
Međutim, neki naučnici tvrde da ovaj prirodni šećer ne može da pomogne u trajnom gubitku kilograma, jer telo očekuje unos šećera na kakav je naviklo.
Ipak, za ovu biljku se sada interesuju mnoge kompanije, kažu istraživači, i naglašavaju da je moguće da u narednih nekoliko godina "Koka-kola" počne da je koristi u svojim proizvodima.
Ekstrakt iz stevie koji se koristi kao zaslađivač, 2011. godine je odobrila i Evropska agencija za bezbednost hrane i od tada njegova upotreba raste.