Kardiovaskularna oboljenja su najveći uzročnik smrti širom sveta, a visok krvni pritisak je faktor rizika za dobijanje tih bolesti, pa su pokrenuti međunarodni programi čiji cilj je drastično smanjenje broja smrtnih slučajeva zbog tih bolesti.

Istraživači u Keniji sa medicinske škole Vajl na univerzitetu Kornel kažu da se hipertenzija sve više javlja u podsaharskoj Africi.

Problem je toliko veliki u Americi da je Panamerička zdravstvena organizacija pokrenula program pod nazivom Saltsmart, čiji je cilj da ljudi smanje unošenje soli za polovinu do 2020. godine.

"Hipertenzija je vodeći problem u celom svetu. Ona zapravo doprinosi većini rizika, ali takođe i većini takozvanih neprenosivih bolesti. Ona je na prvom mestu", izjavila je koordinatorka programa Branka Legetić.

Legetić upozorava da ljudi nisu svesni opasnosti od konzumiranja prevelikih količina natrijuma, hemijskog elementa koji se nalazi u soli.

"Znamo da ljudi trenutno unose 10, 11, ili čak 17 grama soli, u nekim karipskim zemljama. To je dva ili tri puta više od preporučene količine", kaže Legetić.

U Sjedinjenim Državama, vladin program "Milion srca", namenjen je sprečavanju milion srčanih napada i moždanih udara do 2017. godine.

"Želimo da to počne pojedinačno, među svima nama. Mislim da je mnogo nas pogođeno srčanim oboljenjima zato što su ona i dalje vodeći uzrok smrti u našoj zemlji, svaki treći slučaj", navodi Dženet Rajt, izvršna direktorka programa "Milion srca".

Rajt dodaje da se na jednostavan način može preći dugačak put do dostizanja tog cilja.

"To bi moglo da bude dodavanje voća i povrća. To bi moglo da bude odvajanje 150 minuta za vežbanje svake nedelje. To takođe znači saradnju sa vašim zdravstvenim timom i uzimanje lekova ako su prepisani".

Rajt upozorava da, ako se propusti i samo jedan dan uzimanje leka to može da ošteti srce, bubrege, oči i krvne sudove.

Branka Legetić takođe dodaje da je do zdravog načina ishrane teško doći zato što ima mnogo soli u procesovanoj hrani.

"Mislim da ljudi treba da budu svesni toga koliko i šta jedu i da se trude da jedu sve više svežih i nepromenjenih proizvoda", ističe Legetić.

Panamerička zdravstvena organizacija sarađuje sa proizvođačima hrane u cilju smanjenja količine natrijuma u procesovanoj hrani. Dok se to ne dogodi, najjednostavniji način je smanjenje konzumiranja procesovane i hrane u restoranima.