U letnjem periodu, posebno kada su izuzetno visoke temperature, neophodno je biti oprezan prilikom kupovine, načina čuvanja i obrade namirnica.
"Zagađenom hranom se prenose mnoge bolesti. Osobe zaražene mikroorganizmima iz hrane mogu proći bez simptoma, imati samo blag crevni poremećaj, ali isto tako mogu doći u stanje teške dehidracije i poremećaja opšteg zdravstvenog stanja".
Ona je podsetila da se iz jedne bakterije za sedam sati može razviti više od dva miliona bakterija pa prilikom kupovine treba voditi računa o izgledu, roku upotrebe i odgovarajućem čuvanju namirnica.
Lakovarljive proizvode trebalo bi kupovati samo u radnjama gde se oni čuvaju u rashladnim uredajima, pri čemu je važno proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe.
Mlečne proizvode, kao i živinsko meso treba kupovati na mlečnim pijacama koje imaju rashladne uređaje, a nikako na tezgama. Važno je i obratiti pažnju i na izgled, boju mesai miris mesa.
Kada je u pitanju čuvanje hrane u frižideru, kuvana hrana se može čuvati najduže pet dana, a ako neko želi duže neophodno je da se ona zamrzne odmah posle rashlađivanja.
U letnjem periodu lekari preporučuju korišćenje što više voća i povrća, ribe, a najvažnije je unositi dosta tečnosti (čorbe, supe, voćne sokove, čajeve...).
Tokom vrućine odrasle zdrave osobe treba da unose osam do deset čaša vode na dan, a oni koji se bave fizičkim aktivnostima ovoj količini treba da dodaju od jedne do tri čaše vode za svaki sat aktivnosti.
Svima se preporučuje da imaju redovne obroke - obavezan doručak, lagan ručak i večeru, dve dnevne užine koji će sačuvati snagu, održati dobru koncentraciju i okrepiti organizam.