Kada "upeče zvezda" teba jesti lakšu hranu. Piletina je dobar izbor. MONDO je snimio profesionalca kako priprema pileći batak u medu i vinu.
- Kilogram pilećih bataka
- 2 dcl crnog vina
-70 g meda od bagrema
- 50 g crnog luka
- 50 g šargarepe
- 50 g belog luka
- 150 g putera
- so, biber, majčina dušica
- 500 g cvekle
- 300 g celera
- 200 g krompira
- decilitar neutralne pavlake
- 20 g lešnika
- 5 g kleke
- malo sremuša
- 20 g brašna
- lovorov list
- svež peršunov list
Pileći batak odvojiti od kosti, posoliti i pobiberiti. Na vrelom tiganju pržiti sa strane gde je koža, dok ne postane zlatno žuta i hrskava, zatim staviti u pleh. Batake naliti vinom, dodati povrće, so, biber, med, majčinu dušicu, brašno i lovor. Bataci moraju biti prekriveni tečnošću sve do kožice , pa shodno tome po potrebi dodati vodu. Prekriti sve papirom za pečenje i aluminiskom folijom. Peći u rerni 40 minuta na 190 stepeni.
Krem od cvekle
Kuvati cveklu dok ne omekša, a zatim dodati krompir. Sve zajedno skuvati i prebaciti u blender. U tiganju rastopiti puter i neutralnu pavlaku i takođe sipati u bleder. Dodati med, so, biber i nekoliko kapi limuna. Trebalo bi da dobijete krem crvenkaste boje.
Na isti način napravite i krem od celera.
Ukoliko kod kuće imate aparat za espreso kafu, napravite penu od mleka u kojem je bila potopljena sveža lavanda.
Kleku, majčinu dušicu, sremuš, peršun, so, biber umešati u puter i pustiti da odstoji nekoliko sati.
Lešnik sitno iseckati i posuti po jelu serviranom na većem plitkom tanjiru.