Kao salata, glavno jelo ili dodatak, kupus se na ovim prostorima oduvek koristio i kao hrana i kao lek.
S obzirom na to da je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom, kupus se preporučuje malokrvnim osobama, i to sirov, kuvan na pari ili isceđen, kao sok.
Tri čaše soka od sveže isceđenog kupusa dnevno, dobar su lek i za čir na želucu. Ovaj sok trebalo bi piti sve do ozdravljenja, ali naravno, uz konsultacije sa lekarima.
Ako kašljete, umesto sirupa kupljenog u apoteci, možete sam napraviti sirup, tako što ćete sitno narendati glavicu crvenog kupusa, dobro izgnječiti i procediti. Sve to bi trebalo da ugrejete na oko 45 do 50 stepeni i dodate tri kašike meda, dva decilitra pripremljenog čaja od sleza. Smesu promešajte drvenom kašikom, a kada se ohladi, sipajte u tamnu flašu i držite na hladnom. Nekoliko kašika ovog sirupa dnevno, dovoljno je za lečenje kašlja.
Takođe, ovim napitkom ćete se lakše oporaviti naokon ludog noćnog provoda.
Otok i modrice usled udarca, možete zalečiti pomoću ovog starog leka: dva lista svežeg kupusa stavite na otečeno ili modro mesto na vašoj koži.
Akne, lišajevi i neke vrste ekcema, takođe se mogu ublažiti ovim oblogama.