Pijace su pune grožđa, iskoristite to - u opni crnog grožđa nalazi se rezveratrol, antioksidant koji štiti organizam od mnogih bolesti.
Zbog visokog procenta šećera grožđe nam daje energiju, snagu, poboljšava raspoloženje i koncentraciju. Pojedite dnevno oko 300 grama, belog ili crnog grožđa za užinu, ili kada vam se na poslu ili u školi prispava, brzo ćete osetiti njegovo okrepljujuće dejstvo.
Grožđe ubrzava rad creva, bubrega, pospešuje varenje. Pokušajte da jedan dan budete samo na grožđu. Neka vam po šaka i po ovog voća bude doručak, ručak i večera.
Grožđe ima velike nutritivne i dijetetske vrednosti i zahvaljujući svojim svojstvima deluje kao prirodni lek za organizam.
Ovo voće bogato je flavonoidom, koji utiče na čišćenje organizma i borbu sa toksičnim supstancama koje unosimo ishranom. Najpoznatiji izvor flavonoida je sok od crnog grožđa, a ima ih i u vinu.
S obzirom na to da grožđe smanjuje nivo holesterola u krvi, mogu da ga jedu i osobe koje imaju povišen holesterol, ali ne bi trebalo preterivati zbog šećera i visoke kalorijske vrednosti.
Grožđe sadrži, pored ostalog, vitamin A, kao i vitamine B grupe, koji trebaju vašoj koži, ali i noktima i kosi. Zato ga grickajte, ili izgnječite i nanesite na lice kao masku. Vitamin C, koji takođe sadrži, posebno će prijati pušačima koji ga uvek imaju manje zbog nikotina koji svakodnevno unose u sebe, a koji sagoreva ovaj vitamin.
Da bi se od grožđa izvukao maksimum, treba ga dugo žvakati, naročito koštice koje krije zrno.