Osobe koje ne doručkuju imaju 27 odsto veći rizik od srčanih oboljenja. Podjednako je važno kada, šta i u kojoj količini konzumiramo za doručak, pokazalo je američko istraživanje.
Rezultati studije pokazali su da ispitanici koji nisu doručkovali imaju 27 odsto veći rizik od srčanog udara ili smrti od kardiovaskularnih bolesti. Rizik od kardiovaskularnih problema se povećava za 55 odsto i kod onih koji jedu u kasnim večernjim satima.
Istraživači su, takođe, uočili da su tegobe učestalije kod mlađih ispitanika koji retko vežbaju, puše i konzumiraju više alkohola.
Autori studije objašnjavaju rezultate time što se preskakanjem doručka povećava učestalost rizičnih uzročnika poput visokog krvnog pritiska, visokih nivoa lipida u krvi, dijabetesa koji tokom dužeg perioda mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti.
Takođe je istaknuto da doručak treba da sadrži raznovrsne namirnice i da se mora obratiti pažnja na prehrambene navike da bi se očuvalo zdravlje srca.