Zahvaljujući taninu iz grupe prirodnih flavonoida, šipak ima antimikrobno dejstvo, posebno protiv mikroorganizama koji izazivaju infekcije urinarnog trakta.

Šipak, između ostalog, pročišćava krv, umiruje bolove u želucu, ubrzava cirkulaciju, poboljšava imunitet.

Napitak od šipka se preporučuje majkama koje doje s obzirom na to da sadrži vitamin C, koji prelazi u mleko i bebu čini otpornijom na bolesti.

Imajte na umu da čaj od šipka služi i kao blagi diuretik, zbog čega ne traba preterivati sa konzumacijom.

Za čaj se koristi sušeni šipak koji možete kupiti ili ga sami osušiti prirodnim putem. Na papiru ili pamučnoj podlozi, na tamnom i provetrenom mestu, ostavite plodove nekoliko sedmica. Kada postanu tvrdi i naborani, kada potamne, spremni su za upotrebu.

Šipak možete brže da osušite u rerni na najnižoj temperaturi. Kada je suv šipak ne bi trebalo da ima više od 12 odsto vlage, inače će se ubuđati.

Osušen šipak treba čuvati u zatvorenim kutijama ili papirnim kesama, ali ne duže od šest meseci.

Čaj od šipka se pravi tako što se pola šolje plodova prelije litrom vodom i ostavi na šporetu da proključa. Zatim se skloni sa vatre i ostavi u poklopljenoj posudi oko 30 minuta.

Proceđeni čaj se pije svež, a plodove koje ste upotrebili ne bacajte - iskoristite ih za još jedno kuvanje.

Osim čaja, od šipka se prave i pekmezi, marmelade, umaci, sirupi.