Prirodni sastojak mleka i mlečnih prerađevina može da smanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, pokazalo je novi istraživanje američkih naučnika.
Istraživači Škole narodnog zdravlja na poznatom američkom univerzitetu Harvard, pregledali su podatke o gotovo 3.750 ljudi koji su učestvovali u velikom istraživanju o zdravlju srca koje se u Americi sprovodi već dve decenije.
Naučnici su otkrili da su ljudi koji su na početku istraživanja imali viši nivo trans plamitoleične kiseline u krvi, imali i manji rizik za razvoj dijabetesa tokom trajanja istraživanja.
Viši nivo trans palmitoleične kiseline bio je povezan sa zdravijim nivoom holesterola u krvi, nivoom insulina, ali i većom osetljivošću ćelija na insulin.
Doktor Darius Mozafarian, docent na katedri za epidemilogiju na univerzitetu Harvard, kaže da je otkrivena gotovo trostruka razlika u riziku za razvoj dijabetesa među ljudima sa najvišim nivoom masne kiseline u krvi i onih sa najnižom.
Stručnjaci upozoravaju da uprkos najnovijem istraživanju, ljudi ne bi trebalo da povećavaju unos mlečnih proizvoda s obzirom na to da mleko i mlečne prerađevine mogu da sadrže veliki postotak masti i zato doprinose nakupljanju viška kilograma.
Takođe, oni dodaju da je preporučljivije konzumirati mlečne prerađevine koje imaju manje mlečne masti.