Španski istraživači ispitali su navike u ishrani 1.500 zdravih tinejdžera, uzrasta od12 do 17 godina u devet evropskih zemalja. Oni koji su priznali da jedu dosta čokolade, imali su manji nivo masnoće u telu!

Ako se pitate kako je to moguće, naučnici objašnjavaju  da iako čokolada sadrži više kalorija od većine drugih namirnica, ona podstiče rad metabolizma i na taj način sprečava da se masti talože u telu.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Granadi, potvrđuje rezultate istraživanja na Univerzitetu u Kaliforniji, koji su pokazali da ljudi koji redovno jedu čokoladu imaju manje masnoće u telu.

Postoji i još jedna važna stvar kada je reč o vezi između gubljenja kilograma i čokolade, a to je poricanje. Nedavno sprovedena anketa pokazala je da je čak 86 odsto ljudi uspelo da smrša uživajući u svojoj omiljenoj poslastici.

"Ključ je u tome da imate opušteniji pristup kada jedete ono što volite", rekla je nutricionista Dženet Ajlot. Ona naglašava da je pogrešno izbaciti iz ishrane namirnice koje volite, jer se "oni koji su potpuno prestali da jedu hranu koje vole, kao što je na primer keks, uglavnom ugoje jer jedu previše drugih namirnica kako bi to nadoknadili".

Zato, ako volite čokoladu, ne treba da je se odričete, smatraju naučnici. Pored toga što će sprečiti da vam se masti "zalepe", istraživanje je pokazalo i da ljudi koji jedu čokoladu svakog dana imaju 29 odsto manji rizik od infarkta i srčanih bolesti u odnosu na one koji ovaj slatkiš izbegavaju.

Glavni sastojak čokolade, kakao, sadrži flavonoide, za koje naučnici smatraju da dobro utiču na zdravlje srca i mozga. To znači da je čokolada zdravija što više kakoa ima u sebi.