Keks, kolači, čokolade, puding...  ne samo što imaju odličan okus, već nam i popravljaju raspoloženje jer sadrže takozvane proste ugljenehidrate, monosaharide i disaharide. Njih, u svakodnevnom govoru, zovemo šećeri.

Kad zagrizemo, na primer, štrudlu od jabuke ili krafnu, unosimo u organizam šećer sećamo se bolje. Zašto? Zato što prosti ugljenihidrati podižu nivo serotonina u mozgu, takozvanog hormona sreće.

Studije su pokazale da je nizak nivo serotonina među glavnim uzročnicima nekontrolisane potrebe za slatkim. Serotonin je neurotransmiter koji stvara osećaj spokoja i zadovoljstva. Što je više serotonina, to se bolje osećamo.

Zato, kada se lođe osećamo, tužni smo, nezadovoljni, čak nesvesno depresivni, tražimo hranu bogatu šećerom. Nažalost, često ga nalazimo u prerađenim namirnicama s puno kalorija i malo hranjivih sastojaka.

Preterano konzumiranje hrane koja sadrži jednostavne ugljenehidrate može uzrokovati mnoge zdravstvene poteškoće. Među njima prednjače dijabetes, gojaznost i  bolesti srca i krvnih sudova. I ne samo to - otkriveno je da konzumiranje belog šećera oštećuje jetru, remeti rad hormonalnog sastava i povećava rizik od raka.

Kako prekinuti začarani krug?

Ako previše popustimo želji za šećerom u prerađenoj hrani, dolazi do ubrzanog rasta, a potom i do naglog pada glukoze u krvi. Zato jetra ima još veću potrebu za šećerom, pa se stvara začarani krug. Možemo ga prekinuti samo jedući zdravu hranu koja sprečava želju za šećerom, tvrde nutricionisti.

I složeni ugljenohidrati, odnosno polisaharidi, proizvode jednak učinak u pogledu serotonina, samo to čine sporije.

Sledeće namirnice mogu da zadovolje vašu potrebu za slatkim, bez štete za vaše zdravlje:

Paradajz

Zahvaljujući triptofanu koji paradajz sadrži, a koji se u našem telu pretvara u serotonin, ovaj sočan, crveni plod je odličan kada nas spopadne želja za slatkim. Paradajz je bogat i hromom, mineralom koji umanjuje želju za hranom, reguliše holesterol i nivo glukoze u krvi.

Jabuka

Jedno od najboljih voća za zadovoljavanje želje za slatkim je jabuka. Čak i kisele sorte sadrže mnogo zdravih ugljenih hidrata. Ovo je voće bogato i prehrambenim vlaknima, koja daju osećaj sitosti i smanjuju glad, piše Alternativa za vas.

Kukuruz

Slatki kukuruz još je jedna zdrava namirnica koja vam može pomoći u "odvikavanju od slatkiša". Posebno dobro suzbija želju za slatkim kad je kuvan. Obiluje antioksidansima, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima. Osim poriva za jedenjem šećera, smanjuje i glad.

Slatki krompir

Ova namirnica neće samo zadovoljiti vašu želju za slatkim, nego će dodatno organizam opskrbiti vitaminima C, D i B6 i gvožđem. Hranjivi sastojci u slatkom krompiru mogu sprečiti bolesti srca, rak i druge degenerativne bolesti.

Cimet

Cimet je fantastičan začin koji ima  izvrstan ukus i miris, pa ga možete dodati mnogim jelima. Cimet odlično pomaže protiv želje za slatkim. Ovaj začin sprečava nagle oscilacije u nivou glukoze koje pridonose žudnji za šećerom i time odgađa potrebu za unosom nove porcije šećera.