Visok nivo holesterola povećava rizik od srčanog udara, kao i drugih poteškoća s vaskularnim zdravljem.

Posle brojnih istraživanja uočeno je da pozitivni učinci primene tih lekova nadilaze njihove rizike po zdravlje što opravdava njihovo učestalo korišćenje.

Međutim, razmatrajući značaj ishrane na zdravlje, naučnici Univerziteta Oksford upoređivali su efekat statina i unosa jabuka na zdravlje srca.

Primenom matematičkog modela, naučnici su izračunali stopu smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u populaciji osoba starijih od 50 godina ako bi uzimale statine ili konzumirali jabuku dnevno.

Rezultati su pokazali da u proseku unosom statina i jabuke dnevno gotovo podjednako smanjujemo stopu smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Uzimajući u obzir nuspojave statina zaključeno je da je unos jedne jabuke dnevno svakako bolji izbor.

Autori studije naglasili su važnost promene ishrane na zdravlje i podsetili na dobre efekte koje voće ima na organizam.

Naučnici ističu da bez obzira na to što je propisana terapija za kardiovaskularnu bolest statin, dodatnim unosom jabuka svakako može poboljšati opšte zdravstveno stanje.