Takozvani novi grip ili svinjski, sada je sezonski kod nas i u zemljama evropskog regiona. Simptomi se javljaju nakon jednog do četiri dana od infekcije, i slični su simptomima "običnog" gripa: povišena telesna temperatura, groznica, glavobolja, bolovi u grlu, mišićima, zglobovima, kašalj, a kod nekih osoba moguća je i mučnina, povraćanje ili proliv.

Ukoliko imate ove simptome trebalo bi da se javite izabranom lekaru koji će vam prepisati terapiju, a što se tiče kontakta sa drugim osobama, znajte da možete da ih zarazite dan pre javljanja prvih simptoma,kao i pet do sedam dana posle.

Klinička slika, kažu lekari na osnovu dosadašnjeg iskustva, može biti blaga i bez komplikacija, ali se grip, običan ili svinjski, može javiti i kao ozbiljno oboljenje koje zahteva bolničko lečenje, a može se završiti i smrću.

Teže komplikacije su do sada bile zabeležene uglavnom kod starijih osoba, hroničnih bolesnika i onih koji se nisu adekvatno lečili i ponašali nakon oboljevanja.

I posle preležane bolesti morate biti obazrivi jer imunitet organizma posle gripa značajno opada. Zato lekari savetuju mirovanje, pojačan unos voća i povrća, svežeg mesa, tečnosti.

Lekari svake godine, pa i ove sezone, preporučuju vakcinaciju kao najbolji vid prevencije, naročito osobama starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima, trudnicama i gojaznim osobama, zaposlenima u javnim službama.

Zaštita posle vakcinacije traje od šest do 12 meseci, a zbog toga, kao i zbog zbog stalne promene virusa gripa i mogućih mutacija, potrebno je vakcinisati se svake sezone ponovo.

Ove godine u Srbiji je do sada vakcinu dobilo 212.018 građana, što je oko 80 odsto od planirane količine vakcine protiv gripa za sezonu 2013/2014.

Ukoliko ne spadate u ovaj procenat, evo kako još možete da se zaštitite:

- Izbegavajte boravak u zatvorenim prostorijama i skupove gde se nalazi veliki broj ljudi.

- Redovno provetravajte prostorije u kojima živite i radite.

- Redovno perite ruke toplom vodom i sapunom.

- Kada ste van kuće ruke brišite vlažnim maramicama na bazi alkohola.

- Usta i nos prskajte takozvanim tečnim kiseonikom.

- Voće i povrće detaljno perite toplom vodom pre upotrebe, ili ga takođe prskajte tečnim kiseonikom.