
Autori studije upozoravaju da način na koji se danas proizvode i troše proizvodi od mesa i mleka treba radikalno promeniti, preneo je BBC.
Intenzivno stočarstvo odnosi znatne resurse u zemljištu i vodi. Procenjuje se da 40 odsto svetske proizvodnje žitarica namenjeno stočnoj hrani.
Za proizvodnju kilograma govedine utroši se 15.500 litara vode, koliko i za proizvodnju 12 kilograma pšenice ili 118 kilograma šargarepe. Da bi se napravio jedan hamburger potrebno više od 3,5 kvadratnih metara zemljišta, navodi se u Atlasu mesa. U izveštajaju se ističe potreba pokretanja debata o neopphodnosti bezbednije i održivije poljoprivrede i proizvodnje hrane.
Godišnja potrošnja mesa po stanovniku u svetu nešto je veća od 40 kilograma, ali je u razvijenim zemljama preko dva puta veća nego u zemljama u razvoju.
Poljoprivreda u svetu troši 70 odsto raspoložive slatke vode od čega čak trećina odlazi na stočarstvo. Stočarstvo je jedan od najvećih potrošača zemljišta i jestivih kultura i više od 40 odsto godišnje proizvodnje pšenice, raži, ovsa i kukuruza upotrebi se za stočnu hranu, a trećina od 14 milijardi hektara koliko se obrađuje u svetu koristi se za proizvodnju hrane za stoku.