Rezultati dvogodišnjeg istraživanja pokazali su da ljudi koji su konzumirali više maslinovog ulja imaju veći nivo osteokalcina u organizmu – proteina koji luče koštane ćelije. Od nivoa osteokalcina zavisi čvrstina kostiju, a što je nivo viši, to su kosti jače.

Međutim, jedan broj naučnika tvrdi da osteokalcin može sprečiti otpornost organizma na insulin, što znači da kosti postaju imune na delovanje hormona, a samim tim i slabije.

Ipak, studija sprovedena na Univerzitetu u Atini, pokazala je da je ishrana bogata maslinovim uljem važna za čvrstinu kostiju, naročito kod žena. Razlog za ovakvo delovanje maslinovog ulja su antioksidanti koje ono sadrži.

Naučnici tvrde i da bi u ishrani trebalo izbegavati crveno meso, koje nije dobro za kosti.

Učestalost osteoporoze, poremećaja gubitka koštane mase, manja je na Mediteranu, gde je tradicionalna kuhinja bogata maslinama i maslinovim uljem.